-1°C

Beograd

ALARM MEĐU BEZBEDNJACIMA BIA pod nazorom

Najnovija bezbednosna dešavanja u zemlji i okruženju bila je najvažnija tema tokom postupka kontrole Bezbednosno-informativne agencije (BIA), koju je sproveo Odbor za kontrolu službi bezbednosti Skupštine Srbije.

Nadzornu posetu BIA predvodio je predsednik Odbora Igor Bečić, a u delegaciji su bili i poslanici Goran Pekarski, Jasmina Obradović, Predrag Jelenković i Nemanja Radojević.

U razgovoru sa direktorom i predstavnicima Agencije članovi Odbora upoznali su se sa aktivnostima BIA na rasvetljavanju nedavnih događaja od uticaja na bezbednosnu situaciju i stabilnost Srbije. Na osnovu uvida u aktivnosti Agencije i traženih i dobijenih informacija članovi delegacije Odbora zaključili su da je Agencija u punom kapacitetu posvećena i radi na rasvetljavanju ovih slučajeva u skladu sa propisanim nadležnostima, saopštio je Odbor za kontrolu službi bezbednosti.

- U skladu sa ovlašćenjima propisanim Zakonom o osnovama uređenja službi bezbednosti Republike Srbije tokom nadzorne posete članovi delegacije Odbora, po principu slučajnog uzorka, izvršili su nadzor nad zakonitošću primene posebnih mera u skladu sa Zakonom o Bezbednosno-informativnoj agenciji i primene posebnih dokaznih radnji u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku. Članovi delegacije Odbora ustanovili su da je u nadziranim slučajevima Bezbednosno-informativna agencija postupala u skladu sa zakonom propisanim procedurama - navodi se u saopštenju.

Pored kontrole zakonitosti rada, članovi Odbora posebnu pažnju posvetili su sagledavanju stanja, tehničke opremljenosti i razgovoru sa pripadnicima BIA o uslovima za efikasno obavljanje poslova iz njihove nadležnosti.

Pripadnici BIA pokazali su konstruktivan i otvoren pristup tokom nadzorne posete članova Odbora.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar