10°C

Beograd

VAZDUH KOJI UBIJA: Svake godine umre 3.600 ljudi, trećina su Beograđani!

Osim što velika zagađenost vazduha može da izazove zdravstvene probleme, ona može da dovede i do prevremene prirodne smrti, a skoro trećina ovakvih slučajeva u Srbiji, beleži se u Beogradu!

Prema istraživanjima Programa zaštite životne sredine Ujedinjenih nacija, stopa smrtnosti izazvana zagađenjem vazduha u državama Zapadnog Balkana iznosi između četiri odsto u Baru i Tivtu i 19 odsto u Tetovu.

Prema studijama, broj umrlih direktno izazvanih zagađenjem vazduha u gradovima Zapadnog Balkana je blizu 5.000 godišnje, a najviši broj preminulih je u najvećem gradu regije - Beogradu.

Svake godine od bolesti izazvanih zagađenim vazduhom u Srbiji umre 3.600 ljudi, dok samo u srpskoj prestonici preminu 1.004 osobe.

Podsetimo, prethodnih meseci Beograd se nalazio u samom vrhu liste najzagađenijih gradova na planeti, a glavni uzrok su ložišta, ali i saobraćaj, pa ne čudi što se najveće vrednosti beleže u samom srcu prestonice.

Broj smrti, kako stoji u ovoj dokumentaciji, zavisi od broja članova populacije. Poređenje uticaja vazdušnog zagađenja na zdravlje u različitim gradovima prikazano je stopom smrtnosti zbog izlaganja zagađenosti vazduha na 100.000 stanovništva.

U većini gradova, smrtni slučajevi koji se mogu pripisati zagađenju vazduha variraju između 150 i 250 na 100.000 stanovnika, uz napomenu da "izloženost zagađenom vazduhu povećava rizik od prevremene smrti svih osoba starijih od 30 godina".

U svim gradovima koji su obuhvaćeni ovim istraživanjem izgubljeno je skoro 130.000 godina potencijalnog života tokom desetogodišnjeg perioda zbog prerane smrti usled izloženosti zagađenju vazduha. U proseku 20 odsto izgubljenih godina nastaje usled smrti ljudi starosti ispod 65 godina.

Izvor: Blic
Foto: scitechdaily.com/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar