24°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen

Izvor: Telegraf.rs

POKLON ZA BOŽIĆ: Milomir (95) iz Kanade poklonio 130.000 evra ljudima iz svog kraja!

Poznati dobrotvor, Srbin iz Kanade, Milomir Glavčić (95), rodom iz sela Kovači na Kopaoniku, koji živi u Nijagari Folsu u Kanadi, i za ovaj Božić i srpsku Novu godinu obradovao je svoju rodbinu i najbliže komšije u rodnom kraju.

MALA MAŠA JE OTETA PRE 5 GODINA: Njeni otmičari su sada prebačeni u Francusku i čeka ih duga robija!

Svoju božićnu donaciju, ukupno vrednu 130.000 evra, humani Milomir je podelio na 50 Glavčića iz Kovača, Jošaničke Banje i drugih potkopaoničkih sela. Stariji i po porodičnom stablu Milomirovi bliži rođaci dobili su po 5.000 evra, mlađi po 4.000, a deca po 2.500 evra.

MINISTAR ZA RAD NA HAPPY TV: Ispunili smo obećanje, a u februaru veće i plate i penzije!

- Svake godine za Božić čika Milomir se seti nas u rodnom kraju i šalje nam ovako vredne poklone. Dobijamo poklone i za krsnu slavu Svetog Iliju, prošlog avgusta dobili smo 23.000 evra. Zahvalni smo mu do neba i mnogo nam je žao što nijednom nije došao na Kopaonik u selo iz kog je otišao pre više od 60 godina - kaže jedan od Milomirovih bližih rođaka iz zaseoka Pope kod Jošaničke Banje.

HOROR NA DEDINJU: Nađeno telo muškarca zamotano u najlon!

Iz rodnog kraja Milomir je otišao 1947. kao 22. godišnji mladić i preko imigracionog logora prvo u Grčkoj, pa u Italiji, stigao u Kanadu. Najpre je radio najteže poslove, u rudniku, a kada se doselio u Nijagara Fols postao je uspešan hotelijer. Tada se zarekao da će stalno pomagati svojima na Kopaoniku, što čini i danas u svojim poznim godinama.

Mnogi za Milomira Glavčića kažu da je naš najveći posleratni darodavac i zadužbinar. Osim što pomaže rodbini i komšijama, gradi i crkve i infrastrukturu u selima Kopaonika, veliki je donator opštine Raška i grada Kraljeva, a mnogo pomaže i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

U rodnom kraju, u potkopaoničkom području oko Jošaničke Banje, sagradio je Dom kulture, dečje obdanište, biblioteku, podigao dve crkve, pomogao asfaltiranje nekoliko puteva, poklonio sanitet.

Obnovio je tamo i zgradu škole, u koju je zvog siromaštva išao pocepane odeće, bez knjiga i školske torbe...

Za dobročinstvo i humanost, patrijarh Irinej odlikovao je Milomira Glavčića Ordenom Svetog Save trećeg reda, a bivši predsednik Republike Srbije, Tomislav Nikolić - Sretenjskom zlatnom medaljom, dok su ga Kraljevo i Raška proglasili svojim počasnim građaninom.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar

Povezane vesti