3°C

Beograd

Photo: Facebook/Printscreen

Izvor: Telegraf.rs

U Beogradu Bogojavljenski krst u rukama Save Stankovića!

Najhrabriji Beograđani plivali su danas za Časni krst, pored drugih mesta i na Adi Ciganliji, a najbrži među njima bio je dvadesetjednogodišnji pripadnik Vojne akademije Sava Stanković. Pored Ade, plivalo se i u Zemunu, na keju.

- Za krst časni i slobodu slavnu, a pobedu posvećujem svojoj porodici - rekao je Sava nakon plivanja.

On je bio najbrži od 54 plivača, a ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je na današnjoj manifestaciji predstavljao Vladu Srbije, kaže da je ponosan na njega, kao i na sve ostale koji su plivali za najveće srpske vrednosti.

Vulin je zahvalio i roditeljima koji su doveli decu jer, kako je rekao:

-Ovo je Srbija koju treba da vide-.

- Deci treba da se prikaže ovakva Srbija - kakva i treba da bude i kakvoj se nadamo.

-Najbolji među nama danas plivaju za slobodu i čast - poručio je Vulin.

Neposredno pre plivanja episkop moravički Antonije je preneo blagoslove patrijarha Irineja i održao bogojavljensku besedu, a zatim je pušteno sedam golubica koje simbolizuju sedam svetih tajni i koje su svojim letom poslale poruku mira.

Obeležavanje Bogojavljenja i tradicionalno, jubilarno 20. plivanje za Časni krst na Adi Ciganliji održano je u organizaciji sveštenstva Hrama Svetog Ðorda, opštine Čukarica i "Ade Ciganlije".

Liturgija u Hramu Svetog Ðorđa na Banovom brdu počela u 8.30 sati, a litija je pošla u 11.00 ispred Hrama Sv. Ðorda odakle je stigla na Adu Ciganliju, gde se u 11.30, na svečanom splavu, kod restorana "Jezero", održala tradicionalna molitva na jezeru.

Trku za Časni krst je plivalo 54 takmičara, pripadnika Vojne akademije, Žandarmerije, SVIBOR-a i građanstva.

Plivanje za krst organizovano je i u drugim gradovima u Srbiji.

Proslava velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja i tradicionalno plivanje za časni krst, održano je i u Ćupriji, Velikoj Moravi, kraj mosta na regionalnom putu Jagodina- Chuprija-Paraćin i Bagrdanskom jezeru kod Jagodine, Sremskoj Mitrovici..

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa:

-Ovo je sin moj i njega poslušajte-.

Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

Predviđeno je da plivači koji učestvuju u Bogojavljenskoj trci ne mogu da imaju manje od 18 i više od 50 godina.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti