9°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Blic.rs

JEZIVA PREDVIĐANJA: Stručnjaci priznali 2050.godine biće nas manje od šest miliona!

CIA, UN i Srbi složili se oko nečeg. Srbija će za 30 godina izgubiti bar još oko milion i po stanovnika, što će nas srozati do broja od oko 5,5 miliona stanovnika.

STANJE NA PUTEVIMA: Magla smanjuje vidljivost na severu zemlje, putevi prohodni!

O čemu se radi?

Aktelna je vest da u Srbiji danas živi manje od 7 miliona stanovnika, odnosno: Republički zavod za statistiku procenio je 1. januara 2019. godine da broj stanovnika u našoj zemlji iznosi 6.963.764 ljudi.

Sredinom 1968. godine Srbija je prvi put premašila cifru od 7 miliona stanovnika, a danas, 50 godina kasnije, ponovo se suočavamo sa sličnom situacijom.

To otvara pitanje - šta možemo da očekujemo u budućnosti, mada su određene institucije na to pitanje već odgovorile, i - ne piše nam se dobro.

Naime, prema poslednjoj proceni UN-a, devet od 10 država kojima najbrže pada broj stanovnika nalazi se u istočnoj i jugoistočnoj Evropi. UN procenjuje da će Bugarska do 2050. izgubiti četvrtinu današnje populacije i da će sve okolne države gubiti stanovništvo u nadolazećim decenijama. Zbog manje dece i velike emigracije stanovništvo zemalja jugoistočne Evrope smanjuje se i stari, a za razliku od zapadne Evrope, ne teži se imigraciji kako bi se popunila razlika. U većini zemalja jugoistočne Evrope će između 1995. i 2035. udeo osoba starijih od 65 godina u populaciji biti dva puta veći, a u nekima i tri puta veći, procenjuje UN. Manje radno sposobnog stanovništva povlači pitanje održivosti sadašnjeg sistema socijalne zaštite, pa tako i penzija.

Među 20 zemalja koje će se suočiti sa smanjenjem broja rođenih i nepovoljnim imigracijskim tokovima, što dovodi do starenja i depopulacije, naravno, našla se i Srbija. Na listi dominiraju države istočne Evrope, a uz nas, još tri zemlje su bivše jugoslovenske republike, dok je još pet u našem neposrednom komšiluku. Konkretno, Srbija se nalazi na "visokom" petom mestu zemalja za koje se predviđa da će im se za narednih 30 godina značajno smanjiti broj stanovništva. Srbija bi, prema ovoj proceni, 2050. godine trebalo da ima 5,5 miliona stanovnika. Na prvom mestu je Bugarska, koja nastoji da uvede obrazovne i ekonomske mere kako bi zadržala mlade ljude da se ne iseljavaju. Potom slede Litvanija, Letonija i Ukrajina.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti