1°C

Beograd

Photo: ministarstvo odbrane

Izvor: Tanjug

MINISTARSTVO ODBRANE O REGIONU Bez ograničenja u saradni sa BIH

Bosna i Hercegovina spada u države sa kojima Ministarstvo i Vojska Srbije imaju veoma razvijenu bilateralnu saradnju u oblasti odbrane, zasnovanu na Sporazumu o saradnji u ovoj oblasti i godišnjim planovima bilateralne vojne saradnje, ali uvek postoji prostor za njeno unapređenje.

Ovako na pitanje Tanjuga o mogućnosti veće vojne saradnje oružanih snaga Srbije i Bosne i Hercegovine, o čijoj potrebi je govorio član Predsedništva BiH Milorad Dodik posle nedavnog susreta sa predsednikom Vučićem, odgovaraju iz Ministarstva odbrene.

- To se odnosi i na vežbovne aktivnosti koje se smatraju najvišim nivoom saradnje sa stranim oružanim snagama. Ukoliko se proceni da su se stekli uslovi i da postoje potrebe obe strane, vežbovne aktivnosti će biti deo bilateralne vojne saradnje - navode iz Ministarstva

Do sada je, objašnjavaju iz Ministarstva odbrane, sa oružanim snagama BiH realizovano oko 60 vojno-vojnih, vojno-obrazovnih, vojno-ekonomskih i vojno-medicinskih aktivnosti, i ističu da o visokom nivou bilateralne vojne saradnje svedoče i uspostavljena izaslanstva odbrane BiH i Srbije, u Beogradu i u Sarajevu.

Iz Ministarstva skreću pažnju da saradnja u oblasti odbrane sa BiH, kao i sa ostalim državama nije ograničena već je reč o procesu koji zahteva stalno i kritičko unapređivanje na osnovu obostranih interesa, potreba i zahteva Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i sistema odbrane zemalja partnera.

Takođe se navodi da je jedan od interesa MO i vojna neutralnost Srbije, te da Vojska Srbije u skladu sa tim principom tokom ove godine planira bilateralne vežbe sa oružanim snagama Ruske federacije, SAD, Kine, Belorusije, Grčke, Kipra, Mađarske, Italije, Španije, Ujedinjenog Kraljevstva i Rumunije.

U planu su, dodaje se, i multinacionalne vežbe.

I Vojni analitičar Aleksandar Radić, navodi da je Srbija, kako kaže, možda razvila najintenzivniju mrežu regionalne i bilateralne saradnje zemalja u regionu na vojnom planu.

Radić i ukazao na vežbe "Air Solution" sa rumunskim vazduhoplovstvom, "Neighbour" sa majdarskim vojnim snagama na polju inženjerije i" Iron cat" - gađanja rečne flotile kao i one sa Bugraskom na poligonu Šabla na Crnom moru gde se sprovode gađanja iz aviona.

Komentarišući izjavu člana predsedništva BIH Milorada Dodika o potrebi jačanja vojne saradnje između Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH, Radić je zaključio da između Srbije i BiH na vojnom planu nije bilo zajedničkih vežbi, ali da su zajedno učestvovali na brojnim multilateralnim vežbama, pa čak i onim koje Amerikanci organizuju zajedno sa Vojskom Srbije u bazi Jug.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar