-4°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

ZA TRI GODINE RADA ZBRINUTO VIŠE OD 90 ŽENA: Naš moto je da žrtva pomogne žrtvi!

Udruženje Hajr čiju okosnicu čine žrtve nasilja, tokom tri godine rada zbrinulo je više od 90 žena koje su boravile u sigurnoj kući, izjavila je predsednica Udruženja Hajrija Ramadani i dodala da im je plan da pored Beograda i Aradnđelovca kancelarije otvore u Šidu, Novom Pazaru i Beču.

Ramadani je rekla da je 10 prvih članica Udruženja zbog preživljenog nasilja boravilo u sigurnim kućama i sve su bile suočene sa tim šta posle - nije im bilo moguće da nađu posao, stan ...

- Zato je naš moto da žrtva pomogne žrtvi i zato smo osnovale Udruženje za borbu protiv nasilja - rekla je Ramadani koja je trpela porodično nasilje skoro tri decenije.

Dodala je da najstarija žena kojoj je Udruženje pomoglo imala 78 godina i da je bila žrtva ćerke narkomana koja joj je tražila novac.

Najmlađa je imala 16 godina i bila je žrtva oca nasilnika, navela je Ramadani i precizirala da je svim tim ženama, žrtvama nasilja Udruženje obezbedilo pravnu pomoć, posao i uslove za socijalizaciju.

Otvaramo kancelarije, jer je probelm u manjim gradovima da žene progovore o nasilju rekla je ona i navela da im je zato cilj da ih otovre u Šidu, Novom Pazaru ....

Cilj nam je i Beč jer su tamo naše žene žrtve iz straha da će ostati bez dece, rekla je presedica Udruženja.

Dodala je da "Hajr" zahvaljujući različitim timovima psihologa pomažu žrtvama, jer su se i članice na sopstvenom primeru uverile da su žene nakon sigurne kuće u velikom broju "puštene niz vodu" zbog čega se vraćaju nasilniku.

Ona je upozorila da bi za izmenu stanja pomoglo poštovanje Zakona, ali i to da roditelji ženskoj deci vrate samopouzdanje - da im govore da više vrede, a ne da se akcenat stavlja na sinove kojima uz sve prepisuju i imovinu, kao i da se deca vaspitavaju na pravi način da imamo više heroja ne nasilinika.

Počasni član Udruženja Hajr što je skraćenica "hrabre, autentične, jedinstvene i ravnopravne" psihijatar Jovan Marić je na svečanosti povodom tri godine rada upozorio da će u godinama koje dolaze nasilje biti osnovni uzrok smrtnosti.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti