0°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Kurir.rs

KORONA VIRUS SVE BLIŽE SRBIJI Najugroženiji deca i stari

Smrtonosni koronavirus izgleda da je stigao i u Evropu, i to na oko četiri sata leta avionom od Beograda!

POČINJE ISPLATA STIPENDIJA: Nadarenim učenicima po 15.000 dinara, a studentima po 24.000

Četvoro državljana Kine hitno su juče primljeni u bolnicu i stavljeni u karantin u Glazgovu, u Škotskoj, nakon što su im dijagnostikovani simptomi koji mogu da ukazuju na to da su oboleli od koronavirusa. Pacijenti su prošle sedmice stigli u Škotsku iz kineskog grada Vuhana, koji je epicentar epidemije opasnog virusa od koga je dosad umrlo 25, a oboleo skoro 600 ljudi.

Podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) pokazuju da je među zaraženima s komplikacijama najviše starijih osoba i hroničnih bolesnika, odnosno ljudi koji imaju narušen imuni sistem. Prof. dr Zoran Radovanović, epidemiolog, kaže da bi moglo da se pretpostavi da bi u eventualnoj epidemiji koju bi izazvao novi koronavirus mogli da budu najugroženiji deca, trudnice i osobe starije od 65 godina.

MERE PROTIV ZAGAĐENJA Vesić: Za čistiji Beograd izdvojićemo 6,5 milijardi evra!

- To je samo pretpostavka u odnosu na iskustvo s pređašnjim virusom SARS. Ipak, prema dosadašnjim informacijama, od novog koronavirusa dosad su umrle starije osobe i hronični bolesnici - naveo je dr Radovanović.

Doc. dr Ivana Milošević, zamenica direktora Infektivne klinike u Beogradu, objašnjava da se koronavirusi prate u Srbiji još od 2000. godine, kad su se pojavili SARS i MERS, kao i da nema mesta panici.

- Za novi virus je karakteristično da može da se prenosi sa čoveka na čoveka. Prema iskustvu kolega iz Kine, period inkubacije traje oko dve nedelje, nakon čega se javljaju simptomi respiratorne infekcije: temperatura, bol u grlu, mišićima, sekrecija iz nosa, malaksalost... Lako može da dođe do progresije bolesti u smislu oštećenja respiratorne funkcije, odnosno nemogućnosti disanja - kaže dr Milošević i dodaje da je veoma važno to što Infektivna klinika poseduje reagense za utvrđivanje virusa:

- Već dve godine imamo vrhunsku virusološku dijagnostiku, najsavremeniji aparat koji u roku od dva sata daje odgovor da li je neko inficiran ili ne. Uzima se mali bris iz nosa i grla i infekcija se brzo potvrđuje ili odbacuje, a aparat testira čak pet koronavirusa. Apsolutno smo spremni i što se tiče kadra i što se tiče opreme. Na aerodromima i graničnim prelazim postavljene su termovizijske kamere koje registruju povišenu temperaturu i svaka osoba sa simptomima bolesti morala bi da bude pod epidemiološkim nadzorom

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti