9°C

Beograd

Photo: twitter

Izvor: Tanjug

PREMIJERKA SA PREŽIVELOM IZ AUŠVICA Ana Brnabić na 75. godišnjici oslobađanja logora

U Poljskoj se danas obeležava 75 godina od oslobođenja nacističkog koncentracionog logora Aušvic-Birkenau, a ceremoniji će prisustvovati i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je doputovala u Poljsku, a sa njom je i devedesetosmogodišnja Borbala Igumanović, koja je preživela strahote Aušvica i biće jedna od 200 preživelih koji će prisustvovati današnjoj ceremoniji, saopšteno je iz vlade.

Na ceremoniji će se obratiti preživeli iz logora Aušvic, kao i predsednik Poljske Andžej Duda i direktor Aušvic memorijalnog muzeja Pjotr Civinski.


Svetski zvaničnici na ceremoniji

Obeležavanju prisustvuje veliki broj svetskih zvaničnika - predsednik Izraela Ruven Rivlin, presednica Slovačke Zuzana Čaputova, predsednici Austrije Aleksander van der Belen i Nemačke Frank Valter Štajnmajer, slovenački predsednik Borut Pahor, premijerka Belgije Sofi Vilmes, premijeri Bugarske Bojko Borisov, Hrvatske Andrej Plenković i Češke Andrej Babiš. Takođe, ceremoniji će prisustvovati i francuski premijer Eduar Filip, premijer Grčke Kirijakos Micotakis, mađarski premijer Viktor Orban, premijeri Luksemburga Gzavije Betel i Holandije Mark Rute, norveška premijerka Erna Solberg, ministar finansija SAD-a Stiven Mnučin i drugi zvaničnici.

Premijerku Brnabić su u Poljskoj dočekali ambasador Srbije u Nikola Zurovac i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.


Aušvic, logor smrti u kojem su nacisti ubili oko 1,3 miliona ljudi, među kojima više od milion Jevreja, oslobodila je Crvena armija 27. januara 1945. godine.

Današnji dan, 27. januar obeležava se kao Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. Aušvic, logor smrti u kojem su nacisti ubili oko 1,3 miliona ljudi, među kojima više od milion Jevreja, oslobodila je Crvena armija 27. januara 1945. godine.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti