12°C

Beograd

Photo: alo.rs/printscreen

Izvor: alo.rs

PANIKA: SRBI ZBOG KIJAVICE MISLE DA SU DOBILI KORONAVIRUS!

Koronavirus je digao na noge celu planetu, zastrašujuće slike iz Vuhana su propisno uplašile sve, ali prema rečima svih domaćih epidemiologa, šanse za epidemiju u Srbiji su u ovom trenutku zanemarljive. 

Naravno, poduzete su odgovarajuće mere, od kontrole na graničnim prelazima do posebnog telefonskog broja 064/8945-235 koje je uvelo Ministarstvo zdravlja, a na koji se mogu javiti svi građani koji dolaze iz kineskog grada Vuhana i drugih područja zahvaćenih koronavirusom. Na pomenuti broj se od njegovog uvođenja dnevno javlja od 70 do 100 ljudi.

- Najčešće zovu građani koji nisu nikada imali nikakvih kontakata s područjima gde je registrovan koronavirus, niti imaju trenutno bilo kakvih zdravstvenih problema - to je bar polovina poziva. Drugi po učestalosti su pozivi od građana koji imaju simptome običnog gripa. Tek na trećem mestu su pozivi od ljudi koji su ovoh dana doputovali iz Kine. - kaže izvor „Alo!“ i dodaje da se javljaju i građani kojima je stigla neka pošiljka iz Kine.

NAJMLAĐA ŽRTVA KORONA VIRUSA: Preminula devetomesečna beba!

Kad je reč o pošiljkama iz Kine, epidemilog Zoran Radovanović za „Alo!“ objašnjava da virus ne može da preživi transport iz Kine u Srbiju.

- Virus se na garderobi ili drugom predmetu zadržava nekoliko sati. Ukoliko je roba vlažna, ostaće duže, ali s obzirom na to da se na pošiljke iz Kine čeka po nekoliko dana, nema razloga za strah, jer je nemoguće da virus toliko dugo preživi - kaže epidemilog Zoran Radovanović.

NASTAVLJA DA SE ŠIRI: Najmanje 80 žrtava koronavirusa, 2.744 zaraženih!

Iz Ministarstva zdravlja apeluju da se na poseban telefonski broj 064/8945-235 javljaju samo oni koji dolaze iz kineskog grada Vuhana i drugih područja zahvaćenih korona virusom, ukoliko imaju bilo kakve simptome respiratornih infekcija ili sumnje na to.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti