2°C

Beograd

Photo: tanjug

Izvor: Tanjug

ZATVOREN PROZOR ZA KORUPCIJU Brnabić: Nema više diskrecionog oporezivanja paušalaca (VIDEO)

Modernizovanim sistemom za oporezivanje paušalaca zatvoren je "veliki prozor za korupciju", s obzirom da u tom procesu više niko nema arbitrarna i diskreciona prava u određivanju poreza, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Premijerka je na konferenciji "Modernizacija sistema paušalnog oporezivanja" rekla da je ranije sistem bio netransparentan i da je postojala arbitrernost u određivanju koliko treba platiti porez, što je otvaralo veliki prostor za korupciju.

- Zatvorili smo veliki prozor za korupciju, arbitrarnost i diskreciono pravo više ne postoji - naglasila je Brnabić i istakla da se tako država bori i protiv sive ekonomije.

Ona je zahvalila USAD, NALED-u i timu Vlade Srbije koji je radila na toj zahtevnoj reformi skoro dve godine. Brnabić ističe da je sistema za paušalno oporezivanje bio nepredvidiv i pun rizika za poslovanje preduzetnika, kao i da je tako funkcionisao decenijama.

- To je bila bez sumnje jedna od najvećih prepreka za preudzetnike i stvaranje novih preduzentika u Srbiji - rekla je premijerka.

Sada je, dodaje Brnabić, napravljen novi sistem, koji je transparentan i objektivan i potpuno transparentan i potpuno je promenjen sistem obračuna i plaćanja paušalnog poreza.

- Ranije su preduzetnici radili u takvom okruženju da nisu znali šta mogu da očekuju sutra - kazala je ona.

Premijerka naglašava da je promenjen poslovni ambijent u Srbiji, u cilju jačanja MSP sektora i preduzetništva. Cilj je da se napravi provni okvir koji će olašati poštovanje propisa i omogućiti da državna uprava bude na usluzi građanima 24 sata dnevno tokom cele godine.

- Ovu reformu paušalnog oporezivanja ne bismo mogli da uradimo bez preduzetnika i da je zato važan javno - privatni dijalog - naglasila je premijerka.

Zahvalila je Poreskoj upravi koja je na svojim leđima iznela teret te reforme i najavila da će od marta biti primenjene još neke refrome koje se tiču oporezivanja.

Brnabić je dodala da je skupština krajem prošle nedelje usvojila konačno Zakon o arhivskoj građi i delatnosti čime je uvedeno elektronsko arhiviranje. Arhiviranje je bilo veliki trošak za privredu, vredan više stotina hiljada evra, koliko se izdvajalo za čuvanje dokumentacije u raznim magacinima.

- Pozivam privredu da što brže implementiramo ovaj zakon i da od danas ukinemo i to opterećenje - poručila je Brnabić.

Konferenciju su organizovali Vlada Srbije, USAID i NALED.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar