8°C

Beograd

Photo: youtube

Izvor: blic

DECA IZ ALIBUNARA SU NA SIGURNOM: Majci zabranjen prilaz

Potresna priča o šestoro dece koja u neljudskim uslovima žive bez roditelja u Novom Kozjaku kod Alibunara potresla je i uznemirila celu Srbiju.

Njima je u međuvremenu pronađen adekvatan privremeni smeštaj, ali se postavlja pitanje ko je odgovoran za celu situaciju, kako je moguće da majka nije bila sa njima (otac u zatvoru), zbog čega niko od nadležnih, iako su bili upućeni u ceo slučaj, ništa nije preduzeo, te ko će sve snositi posledice za zapostavljanje ove dece.

U NIŠU KUP RADIVOJA KORAĆA: Danas polifinale

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je nadzor nad radom Centra socijalni rad u Alibunaru pošto je, kako je istakao, reč o "jednom od najvećih propusta Centra jer su svi bili upućeni u to da šestoro dece starosti od tri do 15 godina žive sami".

Gde se deca nalaze sada?

ŠAPIĆ BESNO: Dosta je bilo podela, neću biti deo tog plana

Mališani su sinoć zajedno prebačeni u Dečje selo u Sremskoj Kamenici, navedeno je u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost poslova, što je za RTS i potvrdio sekretar za socijalnu politiku Predrag Vuletić. On je takođe ukazao da je ovo privremena mera i da će u nakraćem roku "deca biti zbrinuta na adekvatan način, kao i da će svako dete pojedinačno biti zbrinuto".

- Sva su deca na jednom mestu, u jednoj kućici Dečjeg sela i to su zaista uslovi koji u ovom trenutku omogućavaju normalan život svakog pojedinačnog deteta - naglasio je Vuletić.

Nakon jučerašnje posete Centru za socijalni rad Alibunar i vandrednog inspekcijskog nadzora nad radom Centra, izdat je nalog o hitnom zbrinjavanju šestoro maloletnika.

 Svih šestoro mališana smešteno je u jednu kućicu, u kojoj su dobro spavali, a nakon buđenja i doručka pregledani su i okupani. Deca se dobro osećaju, raspoloženi su i po rečima stručnih radnika komunikativna, lako ostvaruju kontakte sa drugom decom Dečjeg sela.

DA LI JE MOGUĆE: Ivana Španović sama na Dan zaljubljenih

Prema rečima Vuletića, ova mera je privremena, a u daljem postupku, nakon procena stručnih radnika i organa starateljstva, radiće se na utvrđivanju najadekvatnijeg rešenja za trajno zbrinjavanje ove dece.

Propust Centra za socijalni rad

Kako je Pašalić juče rekao, zaštitnik građana radi prema pritužbama građana, ali i po sopstvenoj inicijativi i gde god su imali saznanja o propustima Centara za socijalni rad, kako kaže, reagovali su, pa će tako biti i u ovom slučaju.

- Smatram da je ovo jedan od većih propusta Centra za socijalni rad, a, prema našim saznanjima, svi su bili upoznati sa sudbinom ove dece i činjenicom da su prepušteni sami sebi - rekao je on

Nakon što je ova informacije obelodanjena, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, nakon uvida u izveštaj Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, o izvršenom inspekcijskog nadzora u oblasti socijalne zaštite koji je izvršen nad radom Centra za socijalni rad u Alibunaru, konstatovao je da ima mnogo propusta u radu i zatražio hitnu odgovornost nadležnih.

Analizom je utvrđeno da je u vršenju javnih ovlašćenja Centar za socijalni rad u Alibunaru u radu u konkretnom slučaju porodice iz Novog Kozjaka, načinio niz propusta.

- Ne smemo dopustiti da bilo čijom greškom deca ispaštaju. Uložićemo maksimalne napore kako bismo ovim mališanima obezbedili bolje uslove za život - istakao je Đorđević.

Inače, mediji su  kontaktirali Centar za socijalni radu u Alibunaru, međutim oni su rekli da "ne smeju da daju nikakve informacije dok se sve ne završi

Kakva je odgovornost majke?

U KANDŽAMA KORONAVIRUSA: Umrlo 1.523 ljudi, obolelo 66.492!

Majka Klaudija Milutinović, ispričala je  da su se deca sinoć prešla u kuću kod babe, ali da su odvedena nekoliko sati kasnije uz prisustvo radnika iz Centra za socijalni rad Alibunara, vatrogasaca i policije. Takođe je dodala da je njoj do daljnjeg zabranjen prilaz deci, te neće smeti da ih viđa dok to ne bude odobrio Centar za socijalni rad.

Kako je rekla, "niko nije znao da će deca biti odvedena, niko se tome nije nadao tako iznenada".

- Htela sam sinoć da dođem da ih vidim, međutim dok sam ja stigla deca su već bila odvedena. Nisu hteli da idu, baba i deda su dobili lekove za smirenje. Čekam odobrenje od Centra za socijalni rad da mogu uopšte da vidim svoju decu - dodala je Klaudija.

OBIČAJI NA SRETENJE Devojke pazite se, biće uz vas do kraja života!

S obzirom na to da majka sada ne može da vidi decu, ona nije ni pokušavala da ode do Sremske Kamenice gde su oni smešteni, ali je rekla da se čula sa njima.

- Deca žele da se vrate kuće, to su mi rekli kada smo pričali telefonom. Tačno je da im je toplo tamo, ali hoće kući - rekla je majka.

Podsećamo, prvobitno se govorilo o tome da ih je majka napustila dok im je otac u zatvoru, što je ona kasnije demantovala i rekla da su deca "samo po dva tri dana sama", a prema njenim tvrdnjama, nije istina da su gladna, već su "uvek imali da jedu".

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar