6°C

Beograd

Photo: printscreen

Izvor: Blic.rs

LAŽNE BRADE, MASKE KAPE: Ubica Roganovića krio lice kačketom, evo i kako su se drugi plaćenici krili i KADA OTKRIVAJU LICE

Ubica škaljarca Šcepana Roganovica, koji je likvidiran pre cetiri dana na stepeništu kod Kanil kule u Herceg Novom, u trenutku pucnjave na glavi je imao kacket, najverovatnije kako bi sakrio lice od sigurnosnih kamera sa okolnih zgrada. Skrivanje lika šeširima, kapama, silikonskim maskama, postalo je prepoznatljiv potpis likvidatora crnogorskih klanova, a postoje i oni koji u krvave pohode idu otkrivenog lica.

Kacket na glavi ubice Šcepana Roganovica novi je trag do kog su crnogorski istražitelji došli cešljajuci prikupljene dokaze nakon pucnjave u Herceg Novom. - rekao je da ubica "džogirao stepeništem sa kacketom na glavi" i cekao Roganovica.

Dok se ispituju i druge okolnosti koje ce pomoci u rasvetljavanju mafijaške sacekuše, kao i to da li je ubica imao pomagaca koji mu je dojavio da je Roganovic izašao iz kuce, nemoguce je ne primetiti zajednicku crtu ovdašnjih likvidatora - svi nastoje da sakriju lik kapama i bradama, osim malog broja onih koji u ubilacke pohode ne skrivajuci identitet.

APSURDNE MERE CRNE GORE: Zabrana vojnicima da idu u litije ?

Kacketi, kape, šeširi...

Kacket na glavi ubice našao se i kada su aprila prošle godine u Dobroti odjeknuli hici koji su usmrtili Veselina Veska Vutkoica, oca Jovana i Igora Vukotica, navodnih voda škaljarskog klana. Nepoznati napadac prišao je kuci u kojoj je Vukotic živeo, ispalio kišu metaka i pobegao bez traga.

Svedoci a i snimci sigurnosnih kamera zabeležili su muškarca koji je na glavi imao kacket, tako da je to bio jedan od malobrojnih konkretnih tragova koje su istražitelji imali.

TRIJUMF KECMANOVIĆA: Plasirao se u drugo kolu turnira u Delrej Biču

O ubici sa kacketom govorilo se i nakon ubistva Mila Ilica u Podgorici, pošto se na snimcima nadzornih kamera mogao uociti mladi muškarac odeven u prsluk koji užurbanim hodom odlazi za mesta na kom je ubijen Ilic.

Svoj lik kapom su sakrile i ubice Nika Roganovica, oca ubijenog Šcepana Roganovica, kada su leta 2017. godine zapucale na vremešnog Roganovica. Kako je kobnog dana padala jaka kiša, otišli su korak dalje pa su, prema recima svedoka, ubice nosile i kišobran.

Kako bi bili sigurni da nece biti uhvaceni objektivima sigurnosnih kamera, ubice su, znajuci da stambeni kompleks u kom je živeo Roganovic ima veliki broj kamera, zaustavili su ga 500 metara niže u ulici i otvorili vatru.

Silikonske maske

Silikonske maske za lice postale su prepoznatljiv potpis likivdatora crnogorskih klanova zbog niza likivdacija u kojima su korišceni. Ovaj uslovno receno, trend koji su postavili crnogorski kriminalci umnogome otežava posao istražiteljima ciji je zadatak da identifikuju osumnjicenog. Iako je identifikacija u teoriji moguca i na druge nacine, kao što su to pokreti tela, greške pri kretanju ili specificna gestikulacija, u praksi je to daleko komplikovanije.

To je znao i Mario Miloševic kada je maja 2018. usred bela dana prišao stolu za kojim je sedeo vlasnik podgoricke diskoteke "Bigl" Miodrag Migi Krušcic i upucao ga iz "gloka". Na snimku koji su mediji objavili, vidi se kako napadac od glave do pete obucen u crno, prilazi i hladnokrvno puca u Krušcica, a zatim beži sa lica mesta.

SIlikonske maske spominjane su i pocetkom ove godine nakon brutalne egzekucije škaljaraca Igora Dedovica i Stevana Stamatovica u restoranu u Atini. Pojedini mediji su preneli da su cetvorica muškaraca koja su upala u restoran lice sakrili upravo na ovaj nacin

Kako su kriminolozi ranije objasnili, silikonske maske su danas ono što su nekada bile ženske carape na glavi, koje su se navlacile u pljackaškim pohodima zbog velikog broja svedoka. Kako su likvidacije na javnim mestima danas postale izuzetno rasprostranjene, ubice su evoluirale sa novim trendovima, pa umesto ženskih najlonki ili kapa sa prorezima za oci (tzv. fantomke) danas navlace "nova lica" koja nabavljaju onlajn, po relativno povoljnoj ceni.

Problem sa ranijim metodama bio je taj što su prestupnici uocljivi dok ih navlace na glavu, tako da je bilo nemoguce ostati neprimecen.

- Privukli bi pažnju okoline. Stavljali bi ih na samom mestu izvršenja, što je nosilo rizik da budu uoceni i kasnije prepoznati u policiji ili na sudu. Sa silikonskim maskama situacija je drugacija njihova prednost je u tome što ih izvršioci mogu staviti na lice pre nego se približe žrtvi, npr. u toaletu ili automobilu, haustoru, a zatim doci do mesta izvršenja a da ne izazovu pažnju prolaznika - kazao je kriminolog Darko Marinkovic ranije za CdM

.Upravo narucivanje tih maski preko interneta predstsavlja svojevrsni trag istražiteljima putem kojeg mogu doci do narucioca, a zbog obilja bioloških tragova koji se mogu uzeti sa maski, ubice gotovo uvek nastoje da je sacuvaju kod sebe.

Brade, brkovi, perike...

Treci nacin na koji se profesionalne ubice danas štite od ociju javnosti svakako su dodaci na licu, poput brkova i brada na lepljenje, naocara, ali i perika koje stavljaju na glavu.

Možda najbolji primer za takav stil prerušivanja jeste Der Caba iz Cantavira, višestruki "nasmejani ubica" koji je široj javnosti u Srbiji postao poznat nakon ubistva Nebojše Markovica na Banovom Brdu. Kod njega je prilikom hapšenja u ceškom hotelu pronadena smeda perika i jedne naocare za vid.

Ubice koje ne skrivaju lice

Možda i najzastrašujuca sorta ubica jeste ona kojoj pripadaju pucaci koji u izvršenje svojih brutalnih zadataka idu potpuno otkrivenih lica, ne prezajuci da ce njihov lik neko zapaziti i zapamtiti. Takav slucaj najcešci je kod placenika koji dolaze iz drugih zemalja i koji odmah nakon obavljenog posla odlaza nazad u svoje države gde žive pratkicno u ilegali.

Rec je mahom o profesionalnim ubicama koji su za taj posao dobili pozamašne svote novca, cemu u prilog govori i slucaj Cabe Dera koji je ubistvo Nebojše Markovica u Beogradu izvršio baš na taj nacin - za novac i bez maske.

Osim placenika, svojevremeno su u ubilacke pohode nemaskirani odlazili pripadnici kriminalnog miljea koji su šurovali sa službom DB.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar