13°C

Beograd

Photo: youtube

Izvor: alo

BEOGRAĐANI SPREMITE KIŠOBRANE: Evo kad će se i Srbija zabeleti

Građani Srbije slobodno mogu da odlože zimske jakne jer kako pokazuje najnovija prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda u poslednjim danima februara i tokom marta u našoj zemlji temperatura će premašiti i 15 stepeni. Međutim, kako objašnjavaju meteorolozi, sneg nas može iznenaditi u aprilu!

)LOVCI NA PEDOFILE OTKRILI VOJNIKA KOJI JE NAGOVARAO DEVOJČICU (12) DA SE SLIKA GOLA: "Sedim i čekam tvoju fotku" (GALERIJA)

Kako najavljuju meteorolozi, u narednih 30 dana prosečna dnevna temperatura u većem delu zemlje kretaće se od 11 do 15 stepeni, a čak ni u najhladnijem delu dana živa u termometru neće se spuštati ispod nule. Prema prognozama, srednja temperatura vazduha tokom marta u Srbiji biće do dva stepena iznad višegodišnjeg proseka.

Ovakve vremenske prilike, prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, idu u prilog prognozi da će ova zima biti jedna od najtoplijih od kada se obavlja merenje temperature. Ipak, kako Đurić objašnjava , upravo zbog natprosečno toplog tromesečja iza nas su na proleće moguća su iznenađenja.

DANAS ISPLATA STIPENDIJA: Nadareni đaci i studenti dobijaju četvrtu i petu mesečnu ratu stipendija

 Srbija je konstanto pod uticajem toplijeg vazduha sa juga, što je glavni razlog za natprosečno visoku temperaturu. Nije nemoguće da sneg padne i u aprilu. I ranijih godina smo imali takve situacije. Recimo, 18. februara 2017. u Srbiji izmeren je 21 stepen, a iste godine je u aprilu u Sjenici palo 15 centimetara snega. To je naročito bilo pogubno za malinjake u zapadnoj Srbiji - objašnjava Đurić.

- Dešava se da neko voće procveta i u januaru zbog visoke temperature, zbog čega mraz, koji traje i do kraja aprila, može izazvati određene posledice po rod. Ipak, jače zime sigurno neće biti, zbog čega možemo da odahnemo - kaže Đurić.

Beograđani, spremite kišobrane!

PREDSEDNIK SRBIJE VUČIĆ: Danas obilazi radove na Klinici za infektivne bolesti

U Beogradu će temperatura tokom naredne nedelje dostići i 16. podeljak, a prema prognozama za naredni period, očekuje nas i nekoliko kišnih dana. Uz kišu, za 2. mart je u prestonici najavljena i grmljavina, ali sve to će proteći bez značajnijeg pada temperature.

Zime sve toplije

Meteorolog Đorđe Đurić za medje objašnjava da statistika jasno pokazuje da su zime u Srbiji poslednjih decenija sve toplije.

- Kada su naše bake bile male, bilo je toplih zima, ali jednom u nekoliko godina. Međutim, u poslednjih deset godina u zimskim mesecima imamo natprosečno visoku temperaturu. I pre tri godine smo u februaru imali više od 20 stepeni - kaže Đurić.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar