13°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Telegraf.rs

POKRAJINSKI SERKRETARIJAT ODLUČIO! Zoran Prebiračević biće smenjen!

Mere je izrekao Pokrajinski sekretarijat.

Direktor Centra za socijalni rad u Alibunaru Zoran Prebiračević biće razrešen, a protiv njega i drugih odgovornih iz ove ustanove biće podnete krivične prijave zbog propusta u nepružanju pomoći deci iz Novog Kozjaka koja su bez oca i majke živeli u trošnoj kući bez struje.

Inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku završila je nadzor u Centru, na osnovu kojeg je konstatovano 5 propusta u radu Centra

POKRAJINSKI I LOKALNI IZBORI ISTOG DANA: Prve konsultacije održane

- Na osnovu utvrđenog komisija konstatuje da ce se protiv odgovornog lica Centra – direktora i stručnih radnika inicirati postupak krivicne odgovornosti, da ce biti naloženo direktoru da utvrdi odgovornost zaposlenih – strucnih radnika i da ce biti iniciran postupak pred Etickim odborom ?omore socijalne zaštite radi utvrdivanja povrede kodeksa profesionalne etike strucnih radnika - saopštio je Pokrajinski Sekretarijat za socijalu.

Opština koja je sve nemo gledala ce odluciti da li direktor dobija otkaz.

Oni dodaju da ce pokrenuti inicijativu da se direktor Centra smeni:
ZLOČIN KAKAV SE NE PAMTI U VOJVODINI: Majka ubio, zakopao je u dvorištu i - odšetao

- Pored postupaka krivicne odgovornost Skupštini opštine Alibunar bice dostavljena inicijativa za razrešenje direktora Centra zbog propusta u radu.

Kako saznajemo, Skupština opštine Alibunar, nakon što dobije inicijativu za razrešenje direktora Centra, odlucice da li ce on biti razrešen samo sa mesta direktora a ostati da radi u Centru, biti prebacen na celo nekog drugog centra ili ce dobiti otkaz.  

U zapisniku i izveštaju inspekcije, koji je dostavljen pokrajinskom sekretaru Predragu Vuleticu, navodi se 5 propusta zaposlenih u centru i direktora:

1. U zaštiti dece je izostala potpuna i odgovarajuca porodicnopravna reakcija organa starateljstva – Centra za socijalni rad Alibunar;

2. Osim pristupima pravima iz oblasti materijalne podrške (novcana socijalna pomoc), nisu kontinuirano pracene potrebe dece te su zanemarene zakonske dužnosti organa starateljstva;

3.  Uoceni su propusti u vodenju slucaja u organizovanju zaštite dece:

4.  Direktor Centra za socijalni rad “1.Mart“ u Alibunaru nije obezbedio zakonitost rada Centra u skladu sa clanom 3. Pravilnika o organizaciji, normativima i standardima rada centra za socijalni rad, cime je onemoguceno ostvarivanje prava korisnika utvrdena clanom 41. Zakona o socijalnoj zaštiti prema kojem “maloletno lice (dete) jeste korisnik kada mu je usled porodicnih i drugih životnih okolnosti, ugroženo zdravlje, bezbednost i razvoj, odnosno ako je izvesno da bez podrške sistema socijalne zaštite ne može da dostigne optimalni nivo razvoja…..“

NIKOLA SELAKOVIĆ U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Evo dokumenta o SPC koji razbijaju podmetačine režima Mila Đukanovića

5. Direktor Centra nije postupao saglasno propisanoj odgovornosti u upravljanju i organizovanju radnog procesa, niti je preduzimao mere u kontroli postupanja prema zaposlenima – strucnim radnicima.

Propusti bili ocigledni 

Prošle nedelje, u sredu, objavljena je prica o šestoro mališana iz Novog Kozjaka, koji sami žive u trošnoj kuci u kojoj nema ni grejanja, ni struje. Sami zaraduju da se prehrane, sami peru veš, kuvaju a pritom najstariji medu njima ima 16 godina. Majka ih je ostavila, trudna je sa drugim covekom, a otac je u zatvoru.

Prica o bratu koji živi sa 5 sestara pokrenula je odmah reakcije nadležnih, pa su sutradan obišli Centar za socijalni rad u Alibunaru i decu u Novom Kozjaku.

Odmah je bilo jasno da su u Centru nacinjeni propusti. Nadležni u Centru su znali da majka o njima ne brine iako je obecala da hoce, ali su ih prepustili da brinu sami o sebi.

I sam direktor Centr za socijalni rad u Alibunaru Zoran Prebiracevic bio je upoznat sa svim tim ali o tome nije obavestio obavestio nadležne na višim pozicijama. Pritom, iako su utvrdili da majka nije ispoštovala obecanje da ce se vratiti deci, Centar nije preduzeo mere da se deca zbrinu.

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ DONELA NEOPOZIVU ODLUKU: "Nema razloga da poverujem da je Poledica umešan u te radnje

 Mi smo primetili da majka decu zanemruje i zapušta, a pošto je cilj da deca žive u prirodnim porodicnim uslovima mi smo dali sve od sebe da se stvore bolje uslovi da ona bude sa njima. Ona nam je uvek davala izjavu i ja sam bio prisutan kada je davala izjavu, da ce ona da bude sa njima i da se od subote vraca kod njih. Na osnovu te izjave mi smo joj organizovali uslove, kupila joj je opština novi "smederevac" da bi joj bilo toplo, obezbedili drva - ispricao je izmedu ostalog Prebiracevic.

U Centru je odmah u cetvrtak pokrenut strucni i inspekcisjki nadzor. Preliminarni rezultati  odmah su ukazali na propuste u radu ove ustanove. Saopšteno je da je utvrdeno da se porodica vec duže vreme nalazi na evidenciji Centra, po više osnova.

- Takode je konstatovano da od 20. januara kada je majka poslednji put bila u Centru za socijalni rad Alibunar ne postoje saznanja o stanju u porodici, te su zbog toga konstatovani propusti u radu Centra i utvrdene pogrešne procene u radu sa porodicom  - saopštio je prošle nedelje sekretarijat.

Šestoro dece u noci izmedu cetvrtka i petka smešteno je u Decije selo u Sremskoj Kamenici.

 

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti