2°C

Beograd

Photo: Ministarstvo odbrane/Printscreen

Izvor: Tanjug

MINISTARSTVO ODBRANE: Kadeti osvojili medalje u Moskvi

Ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa kadetima i starešinama Vojne akademije koji su učestvovali na Drugom bileteralnom kadetskom atletskom mitingu koji je nedavno održan u dvorani Centralnog sportskog kluba armije (CSKA) u Moskvi.

Nakon razgovora sa kadetima u Atletskoj dvorani Vojne akademije, Vulin je rekao da naši kadeti gde god da se takmiče to čine za Vojsku Srbije i reprezentuju Vojsku Srbije i državu Srbiju.

- Mnogi od njih su osvojili prva, druga i treća mesta u takmičenju sa jednom od najbrojnijih i najspremnijih armija na svetu - Oružanim snagama Ruske Federacije. Ali, ono što je za nas mnogo važnije, jeste da su skoro svi oni oborili svoje lične rekorde, a to znači da su dali sve od sebe, naveo je ministar.

Kako je rekao, oni koji vežu svoju sudbinu za Vojsku Srbije, oni koji odluče da se školuju u Vojnoj akademiji i Vojnoj gimnaziji, moći će da se bave sportom i da se takmiče sa svojim vršnjacima iz celog sveta, da idu na kadetska prvenstva i svetska vojna prvenstva, kao i da upoznaju i uče od najboljih profesionalnih sportista na svetu.

- Biti deo Vojske Srbije ne znači samo biti pripadnik ove ili one jedinice, to znači baviti se sportom, to znači reprezentovati svoju zemlju. Ova deca su nešto najlepše i najbolje što možemo da ponudimo svetu, poručio je ministar.

Delegaciju Vojne akademije na takmičenju u Moskvi predvodio je pukovnik Slađan Veljković, načelnik Centra za fizičko vaspitanje i sport, koji je, govoreći o značaju tog takmičenja istakao da već drugu godinu za redom, kadeti Vojne akademije učestvuju na atletskom mitingu sa kadetima iz Ruske Federacije. On je kazao i da iako je prijateljstvo i duženje bio osnovni cilj ovog atletskog takmičenja, naši kadeti su postigli značajne rezultate.

- Najbolji takmičar u našj ekipi je kadet Ognjen Zlatić, koji je osvojio zlatnu medalju u disciplini 200 metara i bronzanu medalju u disciplini 60 metara. Poseban uspeh naših takmičara je i obaranje osam ličnih rekorda. Ovo takmičenje će nam poslužiti i kao dobar uvod i dobra priprema za najbitniji sportski događaj koji nas očekuje u ovoj godini, a to je učešće Vojne akademije na Trećim svetskim kadetskim vojnim igrama u Sankt Peterburgu u avgustu, kazao je Veljković.

On je najavio da će na tom takmičenju kadeti odmeriti snage sa kolegama u četiri discipline - vojni pentatlon, streljaštvo, plivanje i atletika.

Kadet Ognjen Zlatić, koji je na četvrtoj godini Akademije, rekao je da je rezultat koji je ostvario veoma značajan, ali da je najvažnije iskustvo koje mu je učešće na ovom takmičenju donelo.

- Iskustvo je izuzetno pozitivno i videli smo kako funkcionišu druge vojske i mali smo priliku da vidimo kako mi stojimo i da nismo mnogo daleko od kadeta iz Ruske Federacije. Svi smo, takođe, zadovoljni što smo imali priliku da upoznamo Moskvu, kazao je Zlatić.

Medalju, ali i lepa iskustva iz Moskve, takođe je donela i kadetkinja Majda Kozoder, studentkinja četvrte godine Vojne akademije, koja je osvojila bronzanu medalju u disciplini 400 metara.

"Mnogo sam zadovoljna takmičenjem, ali i što sam ostvarila lični rekord. Kada je reč o takmičenju, sve je bilo organizovano na vrhunskom nivou, i takmičarski deo i svečanost dodele medalja", navela je Majda Kozoder, koja je izrazila posebnu zahvalnost Ministarstvu odbrane na prilici da učestvuju na takvom takmičenju i upoznaju prestonicu Ruske Federacije.

Nagrada kadetima učesnicima takmičenja u Moskvi od ministra je sedmodnevni boravak u objektima Vojne ustanove "Tara".

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti