°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Kurir.rs

NOVINE! SVE O DRŽAVNOJ MATURI: Menja prijemni za fakultet, pilot testiranje je u maju!

Golden Rose ad

Državna matura, koja će zameniti prijemni na fakultetima, biće uvedena 2022. godine, a prvo pilot testiranje u nekoliko škola đaci će imati u maju ove godine.

Drugo testiranje zakazano je za maj naredne godine u svim školama, 2022. u martu "generalna proba" državne mature, a u junu iste godine prvo sprovođenje državne mature.

PREDSEDNIK SRBIJE O KORONI I FILMU VLADALAC: Zakašljao se, našalio, pa ovo izgovorio!

Pilot testiranjem biće obuhvaćeni učenici druge godine, koji će polagati državnu maturu. Planirano je da gimnazijalci polažu opštu maturu, učenici srednjih stručnih škola stručnu maturu, a umetničkih škola, umetničku maturu.

Đaci će na opštoj maturi polagati testove iz maternjeg jezika, matematike i treći test će biti sa liste opšteobrazovnih predmeta - strani jezik (engleski, italijanski, nemački, ruski, francuski, španski), istorija, geografija, biologija, hemija, fizika.

EKSKLUZIVNO! MINISTAR ZDRAVLJA NA HAPPY TV: Ovo je surova istina o koronavirusu u Srbiji (VIDEO)

Fakulteti će da odrede svoje liste predmeta koje će da boduju za upis i na osnovu toga koji fakultet žele da upišu đaci će da biraju koji predmet će da polažu kao izborni, rečeno je danas na radionici "Razmena međunarodnih iskustava", gde su učestvovali predstavnici zemalja regiona koje odavno imaju uvedenu državnu maturu.

Đaci koji idu u srednju stručnu školu, polažu stručnu maturu - srpski, matematiku i stručni predmet. Da bi upisali fakultet potrebno je da polože i test iz predmeta sa liste opšteobrazovnih koje će bodovati visokoškolska ustanova koju žele da upišu.

SELAKOVIĆ PORUČUJE: Do kraja godine završetak mozaika u Hramu Svetog Save!

Ministar prosvete Mladen Šarčević, na otvaranju skupa, rekao je da je državna matura eksterni model provere znanja i da je to procena srednješkolskog sistrema.

- Ostvarena je sada tesna saradnja između visokog i srednjeg obrazovanja, iako je to ranije bila nepremostiva prepreka. Bila je priča da državna matura ne odgovara ni jednim, ni drugim. I jedni i drugi su se dogovorili da je to u interesu mladih ljudi - maturanata, budućih brucoša - naglasio je ministar.

HRVATSKI NAUČNIK IZBACIO BROJKE Ovolika je verovatnoća umiranja od koronavirusa

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da Evropska unija kroz projekat državne mature želi da pomogne Srbiji da bude deo zajednice. Napominje da je za Uniju obrazovanje osnovna ljudska vrednost.

- Obrazovni siistemi u celoj Evropi moraju da evoluiraju i da se pronađe način kako da pomognemo novoj generaciji - naveo je Fabrici.

KORONAVIRUS STIGAO U IZRAEL: Zabranjuje se ulazak u zemlju posetiocima iz Italije!

Svoja iskustva prenele su i zemlje koje su odavno uvele državnu maturu - Hrvatska, Slovenija, Poljska, Češka.

Direktor državnog ispitnog centra u Sloveniji Darko Zupanc kaže za Tanjug da je državna matura u Sloveniji uvedena pre 25 godina, da je na početku bilo otpora, ali se devedesetih godina to lakše prevazilazilo.

Kandidati više ne moraju da polažu prijemne za fakultete, već polažu samo državnu maturu.

U Sloveniji postoje opšta i srtručna matura. Na opštoj maturi polaže se pet predmeta i to tri su obavezna i dva su izborna. U obavezne predmete spadaju maternji jezika, matematika i prvi strani jezik. Izborno ima više od 30 predmeta. Stručna ima četiri predmeta.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar

Povezane vesti

Golden Rose ad