17°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

GRENEL: SAD ZA UKIDANJE TAKSI, NIKAD NI REČI O RAZMENI TERITORIJA!

Nova kosovska vlada da ukine taksu

 Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da mu je odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti obećao ukidanje taksi na srpsku robu, a da od nove vlade očekuje da to obavezno učini, piše Gazeta Ekspres.

- Pogledao me je direktno u oči i rekao da će ukinuti taksu, rekao je Grenel u intervjuu za "Presing" na TV7, prenosi Kosovo onlajn.

On je podsetio da je stav SAD da stopostotna taksa, koja je uvedena pre nego što je Kurti postao premijer, najviše štete nanosi ekonomiji i građanima Kosova.

- Zato nema smisla da imamo politiku koja šteti ekonomiji, ne dozvoljavaju preduzećima da napreduju i otvaraju nova radna mesta. To utiče na mlade ljude koji žele radna mesta i kada politika šteti samoj ekonomiji, ne treba očekivati od nas, od SAD, da i dalje podržavamo politiku koja šteti ljudima i aktivnostima ka stvaranju novih radnih mesta , istakao je Grenel.

On je naglasio da je američka ekonomija od kada je Donald Tramp predsednik SAD imala fantastične rezultate i da je Tramp od njega zatražio program podrške upravo za Kosovo i Srbiju u stvaranju stimulativnih ekonomskih koraka i stvaranje povoljne poslovne klime kako bi mladima obezbedili nova radna mesta

Govoreći o odnosima s novom vladom koja bi tek trebalo da se formira, Grenel je rekao da bi ona morala prvo da ukine taksu.

- Nećemo se mešati u politiku. Narod na Kosovu će izabrati vladu, oni će birati svog lidera, međutim Sjedinjene Države će odabrati svoju politiku i naša politika je veoma održiva, bez obzira na to ko je na vlasti. Taksa treba da se ukine jer verujemo da 100-postotna taksa nanosi štetu vašoj ekonomiji , podvukao je američki diplomata.

On je naglasio da SAD pokušavaju da pomognu Kosovu, da pomognu Srbiji, celom regionu, da stvore područje ili region koji ima radna mesta i nade za mlade da bi mogli da ostanu u regionu i imaju kvalitetna radna mesta, da zasnuju svoje porodice i da ove porodice imaju prosperitet, ponovivši još jednom istu poruku.

- Ukinuti taksu i potom možemo sarađivati u širem smislu, rekao je Grenel.

AMSS: Povoljni uslovi za vožnju zbog lepog vremena

 Nikada se nije govorilo o razmeni teritorija

 Pitanje razmene teritorija nikada nije pomenuto u mom prisustvu, izjavio je specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel i dodao da za njega lično to nije dobra opcija, prenosi Gazeta Ekspres.

Kako prenosi Kosovo onlajn, on je u intervjuu za prištinsku televiziju T7 rekao da nikada nije razgovarao s Hašimom Tačijem i Aleksandrom Vučićem o razmeni teritorija, kao rešenju između Kosova i Srbije.

- Nikada. Nikada to nije postavljeno kao pitanje u mom prisustvu, i kao što rekoh, to nije nešto što sam video ili da se pričalo o tome i usput, dozvolite mi da budem vrlo jasan. Ovo sam rekao i ranije. To smo rekli na Tviteru, objavili smo izjave za štampu, kada su oni tražili. Ovo nije prvi put da nam je jasno da su ove priče samo puke glasine, jednostavno su glasine, rekao je Grenel.

Upitan da li je razmena teritorija dobra opcija za njega, on je to isključio.

- Za mene lično to nije dobra opcija. Ne vidim to kao opciju, rekao je američki izaslanik.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti