11°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Telegraf

DR PREDRAG KON: U Beogradu je 55 odsto na respiratoru u uzrastu od 25 do 65 godina

Iako je ukupno oboljevanje povećano, u trećoj nedelji smo imali mali pad oboljevanja u uzrastima gde se najviše ranije pojavljivalo, dakle u uzrastu između 25 i 55 godina, sem u uzrastu 50 i 55 godina - gde je došlo do povećanja", najnovija je izjava dr Predraga Kona.

- Mi smo uštedeli sedam dana, jer je sedam dana pre toga Italija bila na nivou u kojem smo sada. Uštedeli smo 7 dana, mi smo deset puta nižeg intenziteta aktivnosti virusa nego oni u 22. danu. To bi značilo da se deset puta kod njih za nedelju dana povećao broj u trećoj nedelji, a mi ćemo videti koliko će se kod nas povećati u četvrtoj nedelji - rekao je dr Predrag Kon.

SVE O KORONI

ŠTA PONETI U BOLNICU NA SAJMU? Ovo je spisak neophodnih stvari

KINESKI EKSPERT DR PENG: Srbija se za mesec ili dva rešava korone!

DR KON: U Beogradu je 55 odsto na respiratoru u uzrastu od 25 do 65 godina

PODGORICA NE PRESTAJE: I ministar zdravlja odbio respiratore

HAPPYBSC U ĆUPRIJI, CENTRU EPIDEMIJE Bolnica puna, a prvi čovek opštine ima plan! (GALERIJA)

On je juče, kada smo ušli u 22. dan, rekao da ako se poredimo sa Vuhanom, situacija je "tu negde".

- Nije nešto dramatično bolje. Još mi imamo niži intenzitet aktivnosti, skoro trostruko niži nego njihov maksimum, koji mi nismo dostigli - rekao je o Vuhanu i Srbiji dr Kon.

Kako je istakao, naredne dve nedelje će za Srbiju biti jako teške, ali je zato bitno držati se gvozdene discipline.

- Mi za sada u Beogradu imamo 219 pozitivnih od korona virusa. Da bismo bili kao Italija, mi bismo na kraju ove nedelje samo u Beogradu imali još 2.190 slučajeva. Tek od momenta prestanka otkrivanja novih slučajeva treba da prođe 28 dana da bismo se zauvek izborili sa virusom. Zato se govori o tri meseca - istakao je epidemiolog.

Šta je još rekao dr Predrag Kon, a veoma je važno za sve građane Srbije.

PROČITAJTE JOŠ

DA SE NAJEŽIŠ: Emotivan susret lekara i njegovog sina, ali na distanci (FOTO, VIDEO)

POLICAJCI U BRITANIJI OBOJILI JEZERO ZBOG KORONAVIRUSA: Šta mislite, da li bismo i mi mogli ovako?

POBEDITE USAMLJENOST I LETARGIJU: Morate brinuti o PSIHIČKOM ZDRAVLJU u KARANTINU!

SRBIJA PRAVI PRVI SRPSKI RESPIRATOR: Za 4 nedelje biće završen!

HAPPYBSC I FITNES TRENER: I danas vežbamo protiv korone!

- Mi se sad nalazimo na strmom usponu epidemije, a sa merama socijalnog distanciranja, ta strmost neće biti takva, ali je po prirodnom toku četvrta, peta nedelja su nedelje kad se dolazi do maksimuma, eventualno šesta, u našem slučaju najverovatnije šesta - rekao je Predrag Kon.

U naredne dve nedelje je jako bitno da epidemiju usporimo, da bude što manje novih kontakata koji će se realizovati u zarazu jer to može dovesti do novih oboljenja.

- Uspeh je da bude što manje preminulih i što manje osoba na respiratoru. Prekjuče smo imali 25 na respiratoru, juče 45. Počinje porast pojave teških slučajeva, koji ne moraju odmah biti teški, prvo pripadaju srednjim, pa onda dolazi do pogoršanja petog-šestog dana. Već sada imamo nove kandidate koji su za respirator  - rekao je dr Predrag Kon.

U Beogradu je 55 posto na respiratoru u uzrastu između 25 i 65 godina. Starijih od 80 godina imali smo dvoje na respiratoru, od kojih je jedan pacijent umro.

Jako je bitno naglasiti da u ovoj situaciji od strane dece s bilo kakvom respiratno infekcijom nije prihvatljiva, teško je, ali je korisno.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti