29°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: blic

ZAMRZAVANJE POREZA, POVOLJNI KREDITI, NOVAC ZA PLATE: Država bi danas i zvanično predstavlja mere za privredu

I paušalci, i mala i srednja i velika preduzeća u Srbiji - svi njihovi vlasnici osetiće benefite državnog paketa mera za pomoć privredi, koji bi, kako je najavio predsednik Aleksandar Vučić, danas trebalo da bude i zvanično predstavljen.

Prema informacijama medija reč je o nekoliko setova mera.

Jedan, koji bi bio i najdirektnija pomoć, odnosi se na delimično pokrivanje zarada zaposlenih od strane države, i to tokom trajanja krize zbog virusa korona.

PROČITAJTE JOŠ

NEMA POVRAĆAJA NOVCA ZA OTKAZANA PUTOVANJA: Srbi uplatili oko 100.000 aranžmana

JEZIVA PORODIČNA TRAGEDIJA U NIŠU: Ubio suprugu (52), telo zamotao u tepih, SAKRIO U PODRUM, pa PRESUDIO SEBI!

POBEDITE USAMLJENOST I LETARGIJU: Morate brinuti o PSIHIČKOM ZDRAVLJU u KARANTINU!

ČUVAJTE SE! LOPOVI RADE PUNOM PAROM: Građani dobijaju opasne lažne poruke na mobilnim telefonima!

Iznos svakako za celu privredu ne bi bio linearan, ali je moguće da on za jedan deo privrednika bude u visini minimalca koji u Srbiji iznosi oko 30.000 dinara. Za druge bi bio manji.

Drugi set mera odnosio bi se na poreske olakšice. Praktično, privrednicima bi osnivni porezi bili zamrznuti, i to za period tokom trajanja krize. Isti bi na naplatu dolazili u ratama tokom dužeg vremenskog perioda. Prva rata ne bi došla odmah po okončanju krize.

SVE O KORONI

STIGLO DESET TONA POMOĆI: Emirati nisu štedeli! U Beograd sleteo avion pun zaštitnih sredstava

HAPPYBSC VODIČ ZA KUPOVINU MASKI: Nekada 25 dinara, a danas...

SVE JE SPREMNO: Danas prijem prvih pacijenata na Sajmu

MOĆNO I JEFTINO SREDSTVO ZA DEZINFEKCIJU: Jače od alkohola i aspesola, a možete ga naći u prodaji

KORONA DONELA I NOVA PRAVILA ZA SAHRANE: Ovo je pravilnik za poslednji ispraćaj najmilijih

Treći set mera, odnosio bi se na povoljne kredite za likvidnost. Osim kamate koja bi bila značajno niža od tržišne, postojao bi i grejs period.

Kod ovih mera, tokom razgovora i pripremanja podrške države, više puta se moglo čuti kako na ove kredite ne bi trebalo da računaju privrednici koji su masovnije otpuštali svoje radnike. Praktično, to bi bio jedan od uslova za dobijanje kredita.

- Sve ove mere imaju za cilj da se sačuvaju radna mesta i spreče otkazi do kojih nesumnjivo dolazi zbog smanjenja obima posla ili stopiranja novčanih tokova u celosti -  kaže naš izvor.

Predsednik Vučuć je rekao da je država "pripremila veliki i ozbiljan paket mera za privrednike" i da će on javnosti biti predstavljen danas.

Rekao je i da velike i uspešne firme takođe osećaju krizu i trpe probleme i da zbog toga država i za njih priprema podršku.

- Napravili smo ozbiljan program ekonomskih mera. Nismo žurili i pokazaćemo da Srbija može da izađe iz krize - istakao je predsednik Srbije.

Kako je rekao, "pored, i posle života ljudi, koji su najvažniji, mere za privredu su od ključnog značaja".

Kako je u regionu?

Naši susedi, mere za privredu uglavnom su već doneli. Istraživanja ukazuju da je najviše uradila Hrvatska. Ova susedna zemlja je u sektorima pogođenim epidemijom podržala očuvanje radnih mesta tako što je, u visini minimalne plate, pomogla svakog zaposlenog koji bi ostao bez posla.

Set mera za finansijsku likvidnost uključuje u Hrvatskoj i moratorijum na obaveze prema banci za obnovu i razvoj i komercijalnim bankama od tri meseca, kao i odobrenje kredita za likvidnost za isplatu plata i dobavljača i reprogram drugih obaveza. Kakve mere su donele druge zemlje u regionu pročitajte u odvojenoj vesti.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar