29°C

Beograd

Photo: youtube

Izvor: happybsc

DRUGI DAN OPADA BROJ ZARAŽENIH Epidemiolog Predrag Kon, ipak, poziva na oprez!

Tim srpskih lekara na konferenciji za medije obratio se povodom preseka stanja u Srbiji!

U Srbiji ukupno 785 slucaja, tri nove žrtve.

- U KCV preminula je žena rođena 1939. godište, koja je bolovala od hipertenzije i hronične bolesti pluća, u KCS preminuo je bolesnik 1948. godište, u KBC Dragiša Mišović muškarac 1974. godište - istakao je epidemiolog Predrag Kon.  

Broj osoba se povećava na respiratoru, što pokazuje koliko imamo ljudi u ozbiljnoj situaciji, taj broj kritičnih je - 62.

- Četvrta nedelja je prošla što je korisno i dobro. Sa umerenim optimizmom mogu reći da nije loše - naveo je dr Kon. 

On je konstatovao da opada broj pozitivnih u poslednja dva dana, i to ne može da bude loše, ali to je možda i samo jedan kratak predah, tako da to ne sme da nas zavara.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 622 osobe od kojih je 44 pozitivno. Prema jutrošnjim podacima do 9 časova, hospitalizovano je ukupno 540 pacijenata, a na respiratoru je njih 62. Do danas do 15 časova u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 3.084 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Doktor Kon je takođe naveo da je potrebno dva uzastopna testa, u najmanjem razmaku od 24 časa, da bi potvrdili da je pacijent izlečen.

- Mi nemamo podatke koji stiže iz Italije, da su najstariji najviše oboleli. Naši podaci govore da si najpodložiji oni koji rade. S obzirom da zaposleni i dalje idu na posao zaštita zaposlenih u nadležnosti poslodavca. On je taj koji mora da nađe rešenje ali pitanje je i za Ministarstvo rada - objasnio je Kon. 

Na pitanje novinara, šta da rade pacijenti sa slabijim simptimima, doktorka Darija Kisić Tepavčević, sa Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“, odgovorila je:

- Ono što pacijenti treba da rade je da se jave izabranom lekaru, i nakon kliničkog pregled odlučuje se na biohemijske analize, a teži slučajevi se upućuju na Infektivnu kliniku. 

I gojaznost je indikovana kao alarm za korona virus.

- Koliko će teška biti slika zavisi od hronične slike. Gojaznost niije strana kao negativni uticaj nan obolevanje, odavno je prisutna i uz pandemiju gripa - istakla je doktorka Kisić.

Navodeći da je veliki broj mlađih pozitivan na zarazu, kao muškarac 1985. godište kome je sada stanje stabilno i sam diše, bez aparata. Iako se pretpostavljalo da će najveći broj obolelih činiti stariji, s obzirom na to deasu preduzete sve mere i oni su izolovani, obolevaju sve starosne dobi podjednako sa akcentom na osobama koji su u radnom odnosu i u vreme pandemije, tačnije u kolektivu.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar