5°C

Beograd

Photo: happybsc

Izvor: happybsc

IMUNOLOG SRĐA JANKOVIĆ ZA HAPPY TV: Ovo je podatak o koroni koji niko nije znao! (VIDEO)

U emisiji "Dobro jutro Srbijo" gost je bio doktor Srđa Janković, imunolog Univerzitetske dečje klinike Tiršova.

Gost Happy TV osvrnuo se na imunitet, koje je i najjače oružje u borbi sa opakom bolešću, a li li postoji čovek koji ima imunitet jači od korone, imunolog je odgovorio:

- Da li postoji osoba koja ima odbrambeni imuitet, takav da ne odleži zarazu, mogu reći - Ne! Alim i ne očekujemo takvu osobu. Dešava se da kod nekih zaraznih bolesti neke osobe budu izrazito otporne, ali to je retko, i ne znamo da li je to u ovom slučaju i moguće. 

Doktor Janković je apelovao da niko ne treba da misli da imun, jer su zarazne bolesti jako opasne. 

Na pitanje da li onaj ko preleži koronu stiče imunitet za ostale viuse i grip, imunolog je istakao da zbog jako malo vemena to još nije utvrđeno.

- Svi virusi iz porodice orona ostavljaju neki imunitet, naravno ne na sve korona viruse - dodao je doktor Srđa Janković.

Preventivno testiranje ništa ne znači više puta je naglasio doktor, i istakao da jedino možemo da se zaštitimo ako se izolujemo i emamo kontakt sa obolelima ili sa osobama koji su razvili bilo kakav simptom.

- Sam test nije problem ali način  na koji  se uzima ukazuje da je bolje da to bude standardizovano i u laboratoriji koja to radi. Mi tražimo virus u RNK jer on nema DNK . Imamo specifičan test koji "hvata " RNK, a da bi ga uhvatio i registrovao on mora da se umnoži. Problem je da, ukoliko imamo malo virusa u organizmu test će biti negativan - objasni oje imunolog Janković.

Takođe doktor je rekao  da od pet do sedam dana je prosečna inkubacija, a može da traje i do 14 dana, pa ćemo mi  videti tek u  toku nedelje šta smo uradili i dodao:

- Jako je važno da se svi usredsredimo sdaa na problem i da ostaemo kod kuće. Juče sam bio pogođen prizorom, punim Brogradom, jer je jako važno  da se podigne svest i da se građani ponašaju odgovorno. Ako broj zaraženishvatiti šta su uradili. h pocne da  raste , tad će svi biti solidarni - potom uje usledio još jedan apel našeg gosta:

- Molim vas nemojte čekati da se zaraza proširi, popverujte nam i budite disciplinovani - 

Najinteresantniji deo je objašnjene doktora o mutaciji virusa. 

Navodeći da svaki virus ima određenu stopu mutacije rekao je da se dele  na pod tipove uvek. 

- Za sad znamo da se i korona podelil na dva pod tipa , ali ne znamo koliko se oni razlikuju bioloski još uvek. Ne znamo kolika je njihova sposobnost da nam naudi, ni da li postaju jači ili slabiji - zaključio je imunolog.

Samo mali deo mutacija će prpmeniti nešto u virusu. Većina mutacija su nama značajne da bismo pratili genezu  samog virusa. On je evoluirao u provenciji od predačkih virusa od slepih miševa .

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar