8°C

Beograd

Photo: Buberars/Printscreen

Izvor: happybsc

PSIHIJATAR ALEKSANDRA BUBERA ZA HAPPYBSC: Ovo je recept za boravak u četiri zida, a ako treba pomoć - zovite nas!

Vreme koje nas je nateralo da svoje misli i ideje reflektujemo na drugačiji način, nego što smo navikli do sada, uči nas još jednu lekciju. Danas je bitisanje u četiri zida, sa najbližima ili sami sa sobom. Šta je teže? Kako pobediti ovu bitiku koja je uvertira za trijumf u samom ratu?

Odgovore na ova pitanja potražili smo na adresi doktorke Aleksandre Bubere, specijaliste psihijatrije. Ona je i inicijator udruženja volontera koji pomažu svima kojima je pomoć neophodna u vanrednim uslovima, a imajući u vidu i dosadašnje iskustvo naše sagovornice zanimalo nas je kako živeti život "zatvoren" u četiri zida:

- Život u izolaciji je i dalje život. To znači da treba da se odvijaju sve tekuće stvari, koliko je to moguće pod ovakvim okolnostima. Treba očuvati one zdrave rutine koje imamo - znači ustajati i ići na počinak u uobičajeno vreme, uzimati obroke kao i ranije, samo u manjoj količini, jer ne izlazimo iz stanova i manje ćemo trošiti kalorija nego kada se krećemo - apelujući na važnost održavanja određenog nivoa fizičke aktivnosti koliko god je to moguće pa čak i uz pomoć instruktora joge, fitnesa, profesora fizičkog vaspitanja koji sada besplatno dele svoje video snimke pa se može pronaći program koji svakome odgovara.

SVE O KORONI

PREDSEDNIK SE NE OSEĆA DOBRO, OBRATIĆE SE U NAREDNA DVA DANA

DANAS JE NAJGORI DAN ZA SRBIJU: JOŠ 7 MRTVIH! (VIDEO)

NAJAVA MINISTRA FINANSIJA: Država će svakom građaninu uplatiti 100 evra!

HUMANI VOLONTERI GRADA BEOGRADA ZA HAPPY BSC: Ništa nam nije teško! (FOTO)

PRVA IZJAVA ZARAŽENOG DOKTORA SA SAJMA: Nadam se brzom oporavku i aktivnoj pomoći građanima

Doktorka Bubera se osvrnula i na rad od kuće koji je, kaže, od neprocenjive važnosti za očuvaje našeg mentalnog zdravlja, razvijajući empatiju i osećaj solidarnosti koji nam je sada od vitalnog značaja:

- Ukoliko je to moguće, radite od kuće, dobro je da nam deo vremena bude ispunjen radom. Ovo je vreme kada je potrebno držati fizičku, ali ne i socijalnu distancu. To znači da je dobro da ostanemo u bliskom kontaktu telefonom ili preko raznih aplikacija i video pozivima sa članovima porodice, kolegama i prijateljima. I najzad, sigurno imate gomilu stvari da uradite za koje nikada niste imali vremena - sada je vreme da ih završite.

Sve ovo će vam pomoći da vreme kvalitetno ispunite i dobro ga organizujete, pa ćete se i osećati manje teskobno i neizvesno. Slušajte savete stručnjaka, ali nemojte opsesivno slušati sve vesti i čitati objave po društvenim mrežama.

Projekcija naših misli čini čuda, zato neka vas okupiraju isključivo pozitivne misli!

Naša sagovornica govori o značaju količine informacija koje dopiru do nas, kao od njihove forme, stavljajući poseban akcenat da svoju malu oazu mira čuvamo dok ne postane nepobediva tvrđava atkana od balansa jakog duha i još jače vere okvane pozitivnim mislima:

- Izaberite izvor kome verujete i njega pratite dva puta dnevno. Od internet sadržaja pratite proverene i stručne sadržaje a ne senzacionalistički tekstove koji su usmereni na to da vam privuku pažnju, izazovu strah ili neko drugo neprijatno osećanje, zbog čega ćete samo još više pokušavati da grozničavo nađete informacije. Ukoliko se brinete, pričajte sa porodicom i prijateljima - zaključila ja doktorka.

Volonteri vredno rade, a priprema se i aplikacija preko koje ćemo verovatno već sledeće nedelje biti u mogućnosti da spajamo korisnike i raspoložive volontere. Kako smo već istakli dr Bubera je pokrenula inicijativu za pomoć građanima širom Srbije, i uveliko su u korespodenciji sa onima koji to žele i kojima su neophodni.

PROČITAJTE JOŠ

PREDSEDNIK PRIVREDNE KOMORE: Čak 595 kompanija redukovalo ili obustavilo rad!

PRIVREDI VIŠE OD PET MILIJARDI EVRA: Evo šta dobijaju velike kompanije a šta paušalci

SINIŠA MALI: Privredni paket mera vredan 5,1 milijardi evra!

NIŠKI ČAIR SPREMAN: Sve gotovo u privremenoj bolnici za zaražene koronom

- U poslednjih nekoliko dana urađeno je 60 intervencija, od čega su 47 bile dovoljne, a 13 korisnika je upućeno da se javi u zvanične državne institucije i obezbeđena im je informacija gde mogu da se jave. Sa 33 korisnika je dogovoreno da se ponovo čuju sa volonterom radi provere stanja - navodi doktorka.

Takođe su i mnoge institucije organizovale telefone sa psihosocijalnu pomoć, preko kojih možete kontaktirati stručnjake i dobiti neophodnu pomoć. Pod terminom zdravlje, uglavnom mislimo na fizičko i telesno zdravlje dok zaboravljamo njegov bitan deo a to je mentalni. Kao što telo treba zdravo hraniti, negovati tako i psihu treba hraniti, razvijati, lečiti.

Ostanite kod kuće i radite ono što vas ispunjava.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (2)

Bgd

Smislite molim kako to uskladiti u ovom teskim vremenima...Treba pameti ako je imas....? Tolerancij razumevanje I ljubavi= Pobeda.

Optimista Nais

I doktorka je u bedaku. Fali jov drustvo. Drustvvena bica slabo funkcionisu ako nema tolerancije razumevanja I ljubavi....


Ostavite komentar