19°C

Beograd

Photo: tanjug/printscreen

Izvor: Happybsc

NOVI PRESEK STANJA BROJA OBOLELIH OD KORONA VIRUSA: Novoobolelih 284, 7 umrlih!

U Republici Srbiji je do 15 časova 5. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1.908 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 959 osoba od kojih je 284 pozitivno. Hospitalizovano je 1082 pacijenata, a 88 pacijenata se nalazi na Sajmu. Na respiratoru je ukupno 98 pacijenata.

Do 15 časova u Srbiji je ukupno testirano  7.360 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na žalost od prethodnog izveštaja imamo i novih sedam (7) smrtnih slučajeva, odnosno ukupno 51.

Preminulo je pet (5) osoba  muškog pola, i dve (2) osobe ženskog pola.

Prosek njihovih godina je 64,2 i svi su imali komorbiditete, odnosno više drugih pridruženih bolesti koje su doprinele neželjenom ishodu.

- Ova bolest ne poznaje granice. Ne treba da iznosimo podatke za svakog pojedinca. Svaki bolesnik nam je podjednako važan. 

- Što se tiče "Narodnog fronta", nema pogoršanja. Na Bežaniskoj kosi je bilo šest pacijenata koji su tesitirani, jedan je pozitivan i on je izdvojen. U Opštoj bolnici u Valjevu 11 medicinskih radnika je pozitivno, a u samoizolaciji se nalaze 180. U Ćupriji je 40 zdravstevnih radnika pozitivno. 

- Test u opštoj populaciji ima smisla samo kada se epidemija završi. Ako krenemo sada sa masovnim testiranjem, mi nismo zakasnili. Testirali se, ne testirali se - sve zavisi isključio od naših kontakata. Krajnje je vreme da prestanemo sa kontaktima i da omogućimo virusu da se širi. 

- Nema više posebne podele na one pacijentima koji su osetljivi i nisu, ali, kod svih uzrasta su konstatovani smrtni slučajevi - 

- Bitno je napomenuti da smo još uvek u periodu respiratornih infekcija. Prisustvo simtoma respiratornih infekcija ne mora da ukazuje samo na COVID. 

- Vreme je da izguramo sledeće dve nedelje, a onda ćemo posle videti. Čim popusti, polako će popuštati i mere. Promenićemo se mi posle ovoga, taj strah od COVID-a  će opstati. 

Konferenciju možete pratiti u videu ispod: 

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti