14°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Kurir.rs

VELIKA DONACIJA NARODNE REPUBLIKE KINE! Poslali nam najvredniju stvar u borbi protiv Covid-19!!

Narodna Republika Kina se odlučila na još jedan nesebični poklon Republici Srbiji u vremenima najveće potrebe.

PROČITAJTE JOŠ

VUČIĆ SAOPŠTIO: Moj Danilo ima korona virus

CEO REGION BRUJI: Svi mediji pišu o Danilovoj borbi sa koronom

PREMIJERKA O MERAMA: Postoji još nekoliko opcija

DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ OPTIMISTA Biće kraj, a evo i kad

JELENI R. IZ LUGANA TUŽBA ZA ŠIRENJE KORONE Donela virus u Srbiji i čeka je maksimalna kazna

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potpisao je juče ugovor sa predstavnicima kineskog instituta BGI o donaciji za izgradnju dve najmodernije laboratorije za testiranje na koronavirus u Srbiji.

Sporazum uključuje dve laboratorije - jedne u KCS, a druge u Nišu, sa ukupnom propusnošću od 3.000 testova dnevno, što je trostruko više od trenutnih mogućnosti testiranja u Srbiji i omogućuje prateću potrebnu opremu, testove i komplete za uzorkovanje.

Roboti obrađuju testove

- Zahvalan sam što će tzv. Vatreno oko (projekat) iz Vuhana braniti Srbiju sa ove dve laboratorije, koje će biti u KC Srbije i početi za nekoliko dana sa radom pošto je tu skoro sve završeno. Očekujemo testove, imaćemo oko 90.000 kompletnih testova, 60.000 za KC Srbije i 30.000 za KC Niš - naveo je ministar.

JOŠ O KORONA VIRUSU

I MILO ĐUKANOVIĆ ZARAŽEN: Teška klinička slika, leži već danima

DOKTOR KON OTKRIO: Evo kada će se život u Srbiji vratiti u normalu

SRBIJI POMOĆ IZ BRISELA Našoj zemlji 78,5 miliona evra od EU za borbu protiv korone

MLADI FARMACEUT IZ BORČE JE HEROJ: Rizikovao svoj da bi spasao tuđi

ZA VREME POLICIJSKOG ČASA DOZVOLJENA ŠETNJA KUĆNIH LJUBIMACA: Evo kada ćete moći da ih izvedete

On je zahvalio i svima koji su nam prethodnih dana donirali i omogućili da što pre dobijemo testove, „a bogami u naredna dva ili tri dana i robote za naše srpske laboratorije i da smanjimo rizik koliko god je to moguće prilikom obrade ovih testova“.

Onlajn potpisivanju ugovora prisustvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i ministri zdravlja i rudarstva i energetike Zlatibor Lončar i Aleksandar Antić.

Stižu i stručnjaci

Premijerka je istakla da je ovo izuzetno važna donacija, ali i samo deo sveukupne podrške Kine u tehnologiji, zaštitnoj opremi, respiratorima, znanju, bez koje Srbija, kako je rekla, ne bi mogla ovako uspešno da se bori protiv kovida-19. - Ovo je još jedna cigla na kući čeličnog prijateljstva. Radujem se danu kada ćemo moći da ugostimo predsednika Kine u Srbiji i na pravi način, kako znamo, da zahvalimo i odamo počast našem prijateljstvu - rekla je Brnabićeva.

Ambasadorka Čen Bo očekuje da će kineska oprema i tehničari stići iz Kine u Beograd narednih dana, a njihova ambasada će učiniti sve da pruži podršku u izgradnji laboratorija.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti