20°C

Beograd

Photo: facebook/printscreen

Izvor: HappyBSC

PONOSI SE SRBIJO! Ovo su mali heroji koji svakoga dana nahrane 50 najsiromašnijih porodica (FOTO)

Od kada je počela pandemija koronavirusa, mnogi građani su ostali bez prihoda i posla, pa su porodice koje su do pandemije živele normalno, sada prinuđene da se bore za egzistenciju na različite načine, a jedan od načina je traženje humanitane pomoći.

Povećan broj zahteva za pomoć u vidu osnovnih namirnica i sredstava za ličnu higijenu potvrđuje i Aleksandra Blagojević, koordinator Facebook humanitarne grupe "Obrok za porodicu Beograd". Grupu je pre četiri meseca osnovala Mirjana Mutić sa dvema ćerkama kuvajući obroke za porodice i već su dobile nagradu od grada Novi Sad "Heroji ulice". Aleksandra se priključila humanom pokretu i osnovala grupu za Beograd.

I ona je otkrila kolika je zaista potreba za osnovnim namirnicama, ali i dohranama za bebe, pelenama i ostalim potrepštinama.

- Pre uvođenja vandrednog stanja, imali smo oko 47 stalnih porodica kojima smo nosili pomoć - samohranih majki, roditeljima sa decom ometenom u razvoju, penzionerima sa malim penzijama. Taj broj porodica je prijavljen za četiri meseca našeg rada, a od kada je krenulo vanredno stanje dobijalmo i preko deset molbi dnevno. Grupa funkcioniše tako što saradnici i ja prvo obiđemo prijavljene porodice, pa kada se uverimo u verodostojnost stanja, onda nosimo pomoć, trudeći se da to budu paketi hrane na nedeljnom nivou jer ima mnogo porodica koje sebi ne mogu priuštiti osnovne namirnice - rekla je Aleksandra Blagojević.

Istakla je da je uz nju i tim saradnika.

- Imamo tim saradnika, podeljenih po opštinama, ali zavisimo isključivo od donacija građana i firmi koji nam doniraju namirnice za pakete. Novac ne primamo, već isključivo namirnice i hemiju. Kako raste broj molbi, a nama prioritet imaju porodice koje smo već obišli, pozivamo sve koji su u mogućnosti da nam se priključe u donacijama kako bi smo novim ljudima koji nam se javljaju pružili pomoć dok ne prođe ova situacija i "stanu na noge". Pakete nosimo sa svim merama zaštite i ne ulazimo u stanove i kuće korisnika kao što smo ranije radile, već na preporučenoj razdaljini predamo paket.

Odziv Beograđana ovoj humanoj akciji je bio veliki.

- Želim da navedem da sam jako srećna zato što su naši Beograđani i u ovoj situaciji pokazali velika srca donirajući namirnice i nudeći nam prevoz do korisnika, jer sa oko 47 stalnih porodica i velikim brojem novih, na desetine mališana ne legne gladno, a majke zaspe sa mirom bar na kratko. Deca su nam svakako priortet, ali isto tako nosimo pakete i penzionerima, kao i bolesnima. Sve slike su javne na našoj stranici što se tiče donacija, a korisnici mogu ostati anonimni ukloiko žele. Verujem da ćemo nastaviti da negujemo humanost i kada sve ovo prođe, jer najbitnije je da izađemo kao ljudi iz svega ovoga - poručila je Aleksandra Blagojević.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar