12°C

Beograd

Photo: Tanjug/Printscreen

Izvor: HappyBSC

PROCENE EPIDEMIOLOGA TIODOROVIĆ: Samo malo discipline i uspeli smo!

- Podignućemo plate zdravstvenih radnicima, lekarima od aprila je osnovna plata 105.000, za medicinske sestre za april sa 35.000 na 58.000 dinara. Nezaposlenost u našoj zemlji sporije raste nego u drugim državama, neki privrednici čekaju da im država isplati minimalac da bi oni isplatili to radnicima. To ćemo gledati da ispravimo što pre, da što pre platimo kako bi oni odmah isplatili plate ljudima da bi ljudi imali od čega da žive. Polako ćemo se pripremati, neću da govorim o datumima, i krećemo sa ogromnim investicionim ciklusima i ogromnim ulaganjem novca da bismo ubrzali našu privrednu aktivnost. Procene Svetske banke su za Srbiju bolje nego za druge, ali su loše za ceo svet, istakao je Vučić u svom obraćanju naciji iz Niša.

- Najveće junake lekare i zdrastvene radnike odlikovaću 28. juna na Vidovdan!

Nakon ovoga se obratio epidemilog Tiodorović naglasivši.

- Nalazimo se u teškoj nedelji i sledeća nedelja će biti teška, očekujemo rast obolelih i nažalost umiranja do Vaskrsa. Posle Vaskrsa će opadati broj obolelih koji će trajati do kraja aprila, blag pad obolelih, a onda ulazimo u maj mesec, sunčan i lep, koji će pomoći da se izborimo sa virusom. 

Ovog trenutka nam je potrebna GVOZDENA DISCIPLINA! - naglasio je Tiodorović.

- Ovo nije pitanje demokratije nego civilizacije, rekao je dr Tiodorović.

- Sada je odlučujući trenutak da svi shvatimo da se moramo ponašati onako kako to kaže struka, a ne država. Za svojih 40 godina bavljenja pandemijama i epidemijama nisam video ovakvu podršku države, istakao je Tiodorović.

- Sa stručne tačke gledišta, primarna zdravstvena zaštita je dobra, niški domovi zdravlja rade odlično, pritisnuti su ogromnim brojem obolelih ali rade odličan posao. Imaćemo posle Uskrsa još jedan rep epidemije, ali sad smo, zahvaljujući Kovid bolnicama, u mogućnosti i da se primarna zaštita bavi otkrivanjem novih slučajeva, terapijom. Dobra trijaža je sada zadatak zdravstvenog sistema.

- Ostanite kod kuće, pridržavajte se svih mera, razmišljajmo o tome šta je sa onim ljudima koji su na respiratoru, a u KC Niš trenutno imamo 19 na respiratoru, preko 100 u ostatku Srbije.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar