4°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Happybsc

PRESEK STANJA BROJA OBOLELIH OD KORONA VIRUSA: Novoobolelih je 263, umrlo 5! (VIDEO)

U Republici Srbiji 26. aprila do 15 časova testirano je 4365 , a pozitivno je  263 pacijenata na korona virus.

Ukupan broj zaraženih u Republici Srbiji je 8.042 osobe, dok je hospitalizovano 3.044 pacijenata.

Broj preminulih pacijenata je pet osoba, od njih dvoje je iz gerontoloških sredstava.

Ukupan broj izlečenih je 1182 osobe.

U ovom trenutku je 545 radnika pozitivno. 

- Vlada je donela odluke, da građani stariji od 65 godina, od ponedeljka će moći da svakog dana da idu u šetnju jedan sat, u periodu od 18 do 1 čas iza pomoći. Prodavnice u četvrtak od 4 do 7 sati ujutru. S obzirom da se bliže praznice, zabrana kretanja će trajati od četvrtka od 18 sati, do ponedeljka u 5 ujutru - rekao je Nedimović.

- Bili ste svedoci da smo "Čair" stavili u fazu mirovanja. Sutra će i privremena bolnica u Domu učenika biti u fazi mirovanja, te da je pripremimo ako bude potrebna u nekoj drugoj fazi - objasnio je ministar Nedimović stanje u Nišu.

- Danas je situacija mnogo bolja u Nišu, dobili smo bar dve bitke. U ovom trenutku mi nemamo tolika iskakanja Doma zdravlja u NIšu, pacijenti se kreću u prosečnom broju kao i u drugom delu Srbije. Što se tiče Nišavskog i Topličkog okruga, situacija je znatono bolja. Štab se nalazi u stalnom zasedanju, imamo dovoljno lekova i kapaciteta da možemo da kažemo da zdravstveni sistem može da izdrži eventualne nove udare - izjavio je Nedimović.

- Lečeno je 88 dece do juče, i treba napomenuti da su kapaciteti za decu i majke relativno popunjeni. Prvenstveno mislim na Niš. Deca su u principu dobro, ali su i pratioci, majke, bolesne. Srećna okolnost je da deca imaju lakšu bolest i da pritisak za to nije bio veći - kaže Kon.

- Prve pozitivne stvari da su 45 lica iz Gerontološkog centra izlečena i vraćena u centar. Klinički centar Niš ima još kapaciteta za prijem dece na lečenje - rekao je Nedimović.

- Zahvaljujem se osoblju predškolske ustanove "Pčelica" na pomoći, ova ustanova je dala 21 osobu Kliničkom centru u Nišu - zahvalio se ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

- Priminulo je 37 pacijenata iz Gerontološkog centra Niš, od ukupno 184 bolnički zbrinutih zbrinutih osoba - rekao je Kon.  

- Sada je na redu socijalno distanciranje. Šta će virus raditi tokom leta, ostaje nam da vidimo. Ali, vidimo da u svetu gde je visoka temperatura, opet imamo slučajeve oboljevanja. Moramo da se adaptiramo - poručio je Kon. 

- Što se vrtića i škola tiče, lekarski deo misli da to ne bi trebalo da se složi pre prvog juna. S druge strane, potpuno je jasno da teretane bez rizika neće postojati. Sama šetnja napolju, nije pretnja ako postoji distanca, ali igranje lopte jeste. Ako hiljade i hiljade ljudi izađe i počne komunikacija, tada je rizik na stotine puta veći nego u fitnes centrima - objašnjava Kon zabranu za praznike.

- Postoji konsenzus da bi primena maski u javnom prevozu i zatvorenom prostoru bila neophodna. Da li će to ostati na nivou preporuke, ne zavisi posebno od struke - rekao je za kraj epidemiolog Predrag Kon. 

Konferenciju Kriznog štaba u Palati Srbija možete pratiti u videu ispod: 

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar