9°C

Beograd

Photo: HappyBSC

Izvor: telegraf.rs

KON SE NE SLAŽE I OVO JE NJEGOV STAV: Ne treba da otvaramo vrtiće i škole sve do...

Iz sveta stižu kontradiktorni podaci - neki izjavljuju da je prokuženost virusa velika, da smo imuni, a neki da je to malo. Mi ćemo raditi prvo orijentaciono istraživanje, a onda veliko preko leta, tek tada ćemo znati kakva je situacija u zemlji sa koronom, rekao je dr Kon na današnjoj konferenciji za novinare.

- U budućnosti će biti neophodno da se poštuju preporuke, dovoljno smo naučili koliko je ovo ozbiljna bolest. Mi danas imamo oko 6 odsto pozitivnih, s druge strane imamo podatke da na mestima gde je visoka temperatura imamo prenošenje virusa, na južnoj hemisferi. Imamo jasno upozorenje SZO da je ovo samo početak, imamo niz stvari koje moramo da prihvatimo i da se adaptiramo - dodao je on.

Mere će biti procenjivane i saopštavane onako kako se smatra da su najracionalnije.

- Rizik nije moguće izbeći, on može samo da se spusti, kad me pitaju za teretane -kako smo mogli da ih otvorimo, drugo rešenje je bilo da ih trajno zatvorimo. Mere za teretane su jedan na 10 metara kvadratnih, mora sve biti zakazano, označena mesta za sprave, da se obezbedi korišćenje dezinfekcionih sredstava itd...

Kako je dr Kon rekao, Gradski zavod za javno zdravlje je priremio uputstva, biće dostupna, za različite firme, biblioteke... 

- Vraćanje u život ide polako, ali nam mora ući u svest da je neophodno. Gradski saobraćaj mora da funkcioniše, predlog za rad i upotrebu gradskog saobraćaja je pripremljen, takva zamisao će biti i kriznom štabu na raspolaganju - dodao je dr Kon.

Kako je rekao, rezultati opravdavaju mere, koje su upotrebljene u opštem interesu svih, a posebno najstarijih. Nije u redu da javno izreknem najviše ocene postupanja, narod će sve ocenjivati.

Otvaranje vrtića i škola

- Lekarski deo tima ne misli da treba da se otvaraju pre 1. juna - rekao je dr Kon kratko.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti