3°C

Beograd

Photo: PIXABAY

Izvor: TELEGRAF

SEZONSKI RADNICI U NEMAČKOJ: Heroji ili kriminalci

Krajnje je vreme da nemačke vlasti malo podrobnije bace pogled na uslove u kojima rade strani sezonski radnici.

Hiljade sezonskih radnika sa istoka Evrope trenutno radi na nemačkim poljima, često žive i rade u katastrofalnim uslovima, zbog čega su neki iz Nemačke prešli u Holandiju, gde im je očigledno mnogo bolje, pišu medije

Danijela Rajm je zabrinuta, ona je savetnica za "mobilne radnike" u nemačkoj pokrajini Donjoj Saksoniji i možda će morati da računa i sa prijavom, jer je pre nekoliko dana htela da se lično uveri u kakvim uslovima žive i rade rumunski sezonski radnici zaposleni na jednom imanju koje se bavi uzgojem špargli.

Na tom imanju više ne bi trebalo da važe mere 14-dnevnog karantina koje su početkom aprila uvedene za sezonske radnike iz inostranstva, a u međuvremenu su ukinute. Trebalo je da to bude rutinska akcija, ali na kraju se sve pretvorilo u pravu malu poteru, kaže Rajmova.

OBAVEZNO PROČITAJTE

LJUBI JE MAJKA Novakova naslednica ista Jelena! (FOTO)

PALA MISTERIJA! Nestorović i Dačić: NATO je Teslinim tajnim "zracima smrti" pogađao Srbiju

BIBLIJSKE SCENE IZ NIKŠIĆA! Vladika sa svojim narodom! (FOTO, VIDEO)

STRAŠNE SLIKE KOPAONIKA! Pogledajte zgarišta posle nekoliko požara! (GALERIJA)

NEKADA SU BILI NAJVEĆI AMERIČKI SAVEZNIK Sada im Putin šalje moćno oružje! (VIDEO)

Vlasnik poljoprivrednog imanja zabranio joj je pristup njegovom posedu i čak joj je zapretio da će je prijaviti policiji. Nakon što je napustila imanje, pratio ju je automobilom da bi, kako ona tvrdi, bio sasvim siguran da ona ne može da stupi u kontakt sa rumunskim sezonskim radnicima.

Nakon što bavarski poslodavci nisu hteli da se postaraju za adekvatne mere zaštite, nekolicina radnika se pobunila, a u razgovoru za DW bavarski poslodavac negirao je te prigovore navodeći da je prijavio nekolicinu radnika, koje je nazvao "kriminalcima".

Portparolka bavarske policije potvrdila je za medije  da se zaista vodi istraga protiv troje rumunskih državljana zbog sumnje za klevetu i povredu poverljivosti informacija, a u policiji je potvrđeno da predmet istrage nije sumnja u organizovani kriminal.

U međuvremenu su se zabrinuli i političari. Jedna portparolka Ministarstva poljoprivrede u Berlinu za DW je potvrdila da je Ministarstvo, u saradnji sa Institutom Robert Koh, sastavilo "koncept za sezonske radnike u kontekstu zaštite zdravlja", odnosno da je taj dokument osnova za rad poljoprivrednih imanja u aktuelnoj situaciji.

U tom pismu upućenom saveznim pokrajinama ministar Hajl napominje da se već nekoliko diplomatskih predstavništava onih zemalja iz kojih potiču sezonski radnici požalilo nemačkoj saveznoj vladi.

U Bukureštu su ministarka rada Violeta Aleksandru i ministar spoljnih poslova Bogdan Auresku odgovarali na pitanja posebnog odbora u rumunskom Senatu, navode mediji.

Oni su izvestili članove odbora o merama koje su preduzeli u vezi situacije u kojoj se nalaze rumunski sezonski radnici u Nemačkoj i drugim zemljama EU.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar