1°C

Beograd

Photo: Twitter/Printscreen

Izvor: Alo.rs

MILO I ALBANCI PROTIV SRBIJE: Pakuju nam ratne zločine

Procenjuje se da je potez prištinskih vlasti pokušaj da se izbalansira formiranje suda za zločine OVK i da se izvrši dodatni pritisak na Srbiju i Srbe.

Priština i zvanična Podgorica, gotovo istovremeno, u svega nekoliko dana, pokreću institucionalnu inicijativu za otvaranje pitanja ratnih zločina tokom ratova 1990-ih godina, sa jedinstvenim ciljem - stvaranje pritiska na Republiku Srbiju i dodatna kriminalizacija ionako ugroženog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori.

U Prištini je, prema pisanju medija osnovan institut za istraživanje ratnih zločina, dok je u Podgorici potpisana odluka o osnivanju informaciono-dokumentacionog centra koji bi trebalo da dokumentuje ratne zločine počinjene devedesetih godina u Crnoj Gori.

OVO MORATE ZNATI

VUČIĆ SA HEROJIMA BORBE PROTIV KORONE Prijem za medicinske radnike Srbije (VIDEO)

SADA JE SVE JASNO! Bil Gejts PATENTIRAO KORONU JOŠ 2018!

ISPOVEST ČIPOVANOG MLADIĆA IZ MALMEA: Prihvatite istinu, nećete im pobeći, ali... (VIDEO)

OVO NEĆE PROĆI! SPREMAJU NAPAD NA SRBE! Provaljen PODLI PLAN Prištine i Podgorice

KRISTIJAN UDARIO NA MARIĆA Ovo je žestoki momak poručio legendi novinarstva (VIDEO)

Procenjuje se da je potez prištinskih vlasti pokušaj da se izbalansira formiranje suda za zločine OVK i da se izvrši dodatni pritisak na Srbiju i Srbe u nastavku pregovora, ali i da se, u određenom trenutku podnese prijava protiv Srbije za genocid.

 Moramo da se potrudimo da se pozabavimo svim onim što se dogodilo tokom poslednjeg rata na Kosovu. Tada je ubijeno više od 13.000 osoba, na hiljade je silovanih, hiljade zatvorenih i mučenih, i ni 21 godinu posle rata nema podataka o ratnoj šteti ni brojki koje bi mogle da nam pokažu koja je ekonomska šteta koju je rat naneo Kosovu, izjavio je Aljbin Kurti.

Ipak, s pravne tačke gledano, tužbu za genocid tzv. Kosovo ne može da podnese protiv Srbije jer nije članica UN i nije ratifikovalo Konvenciju o genocidu, bez čega ne može da se pokrene tužba za povredu prava po toj konvenciji.

Međutim, politička situacija u Crnoj Gori daleko je složenija. Odluku o formiranju Informaciono-dokumentacionog centra u saradnji sa nekoliko nevladinih organizacija predvođenih Inicijativom mladih za ljudska prava potpisao je predsednik Skupštne Crne Gore Ivan Brajović. Prostorije centra trebalo bi da budu u zgradi Skupštine, a Brajović je i član Saveta Centra, u kojem je, između ostalih, i izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo Kosova Bekim Blakaj.

Poslanik Demokratskog fronta Milun Zogović rekao je za Novosti da je, prema njegovim informacijama, riječ o tehničkoj saradnji u kojoj je Skupština dala prostor u kojem će se čuvati dokumentacija:

- Ne mogu da tvrdim kako će to biti korišćeno, ali budući da režim, u svojoj antisrpskoj histeriji, ne bira načine da se obračuna sa srpskim narodom, ne bih se iznenadio da i to bude iskorišćeno na taj način. Režim se svakako do sada u tom obračunu nikada nije služio istinom, već isključivo brutalnim lažima i podmetačinama, izjavio je Zogović.                     

U arhivu Informaciono-dokumentacionog centra izvesno će se naći građa o ratnim zločinima za koje se do sada sudilo u Crnoj Gori. Riječ je o likvidaciji porodice Klepuh iz Foče u opštini Plužine, kao i o stradanju civila sa Kosmeta u mestu Kaluđerski Laz kod Rožaja, 1999. godine, za šta su svi optuženi oslobođeni krivice. Tu je i slučaj "Bukovica", u kojem su rezervisti JNA osuđeni zbog progona muslimanskog življa na području Pljevalja, ali i predmet deportacije Bošnjaka i Srba iz BiH, kao i slučaj „Štrpci".

Ostaje da se vidi da li će mesta biti i za dokumentaciju o surovoj likvidaciji civila u srpskim selima oko Čajniča, zbog indicija da su u tom zločinu učestvovali muslimani sa područja Pljevalja i da su "Zelene beretke" prišle sa leđa Srbima preko Crne Gore

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar