22°C

Beograd

Photo: HappyBSC

Izvor: hAPPY BSC

PROFESOR DIMIĆ OPOMINJE U ĆIRILICI! NAŠE ŠKOLE NISU DOBRE, zbog njih ne znamo smo KO SMO I ŠTA SMO!

- Mi smo uludo utrošili 20. vek - rekao je domaćin Ćirlice, Milomir Marić, nastavljajući polemiku o pojmu jugoslovenstva.

- Ta velika ideja Jugoslavije, koja je građanina stavljala ispred njegovog porekla, religije i jezika, tu veliku ideju su sprovodile male glave - istakao je akademik Dimić.

- Šta smo mi iz te tragične istorije naučili - pitao se Milomir Marić.

- Ako bi pitali nekog ozbiljnog zapadnog naučnika, on bi rekao ajde da prvo utvrdimo cifre, sve ostalo se možemo naduvavati i kontraverzno tumačiti. Cifre bi mogle meriti uspehe i neuspehe jugoslovenske vlasti. Možda je važnije pitanje šta nismo naučili iz istorije. Nismo naučili šta znači značaj dobre škole! Od osamdesetih na ovamo nije dobra škola, ta će se deca gubiti, neće formirati nacionalni identitet, ova deca neće znati odgovoriti na pitanje ko sam i šta sam - istakao je profesor Dimić.

Komentari korisnika (1)

Profesore, bravo

U pravu je profesor Dimić. Da se nadovežem. Nakon 50-60-tih godina školstvo je u izvesnoj meri bilo na pravom kursu komunističkog-socijalističkog programa, pod uslovom da smo svi ljudi isti bez obzira na nacionalnost (to je bilo iluzija). Tada se u dnevnicima upisivala i nacionalna pripadnost učenika (opravdano). U školama se učilo, po utvrdjenim političkim principima, da se medjunacionalni, medjuetnički i medjudržavni odnosi zasnivaju na Principima pariteta i reciprociteta: Na primer, kakva PRAVA imaju nacionalne manjine Šiptari na KiM-Srbiji - takva prava da se daju i srpskim-pravoslavnim manjinama u Albaniji? CRKVA ODVOJENA OD DRŽAVE. PROBLEM JE NASTAO što Srbija, Makedonija... uopšte nisu se pridržavale utvrdjenih PRINCIPA? Šiptari-Albanci na Kosovu su to maksimalno iskoristili za svoje separatističke ciljeve kroz demografsku eksploziju (Enver Hodža-Albanije: ..najmanje petoro dece u šiptarskim porodicama - ko ima manje taj je neprijatelj Šiptara-Albanaca), versku ideologiju (džamije imale 95-100% uticaj na narod - stvoreno političko-ideološko jedinstvo). Za razliku od Srba koji su udaljavali crkvu-veru i stvorili NEJEDINSTVO srpskog naroda, Da ne dužim...


Ostavite komentar

Povezane vesti