2°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Kurir.rs

INFORMACIJA KOJA SVE ZANIMA: Evo kako da za 45 minuta saznate da li ste imali koronu i možete li da SPASITE ŽIVOT NEKOME

Za 45 minuta i 1.200 dinara možete saznati da li ste imali koronu, a da niste znali.

Test na antitela sprovodi se na lični zahtev građana, a procedura je krajne jednostavna.

Pre dolaska u dom zdravlja obavezno uplatite 1.200 dinara i ponesite uplatnicu (broj računa i uputstvo možete naći na sajtu Republičkog zavoda za zaštitu zdravlja - RZZO). Na Vračaru gužve nije bilo iako je to bila jedna od retkih ustanova u kojima su se ovi testovi mogli obaviti juče jer je većina počela da prima građane danas.

Test je, u suštini, najobičnije vađenje krvi iz vene. U samoj proceduri nema nikakve razlike, osim što se uzorak obrađuje na potpuno drugi način.

Kako objašnjava dr Dragana Brakočević, šef laboratorije u DZ Vračar, sve se završava za 45 minuta, a bilo bi i brže da unošenje podataka ne zahteva određeno vreme.

- Uzima se serum, dakle venska krv, precizniji su podaci nego ako se uzima kapilarna krv, iz prsta. Rezultati su 96 odsto tačni. Rade se dve vrste antitela iz ovog uzorka. Ako su pozitivna IgM antitela, to znači da osoba ima akutno KOVID stanje i šalje se odmah da radi PCR test. Ukoliko su pozitivna IgG antitela, znači da je osoba preležala KOVID-19 i da zbog antitela ima zaštitu, a krvnu plazmu može dati za lečenje obolelih - kaže doktorka.

PROČITAJTE JOŠ I OVO

EKSKLUZIVNI SNIMCI! AMERIČKA POLICIJA KRVNIČKI SE OBRAČUNAVA SA GRAĐANIMA! (VIDEO)

CRNA GORA OPET NA NOGAMA! BRANE SE SVETINJE, ponovo kreću LITIJE!

OHLADILO SE MORE U GRČKOJ Fenomen nezabeležen zadnjih 20 godina!

AMERIKA TONE U ANARHIJU! MASOVNE TUČE, PLJAČKE, UBISTVA - NEMOĆ NAJMOĆNIJE DRŽAVE SVETA! (VIDEO)

Sagovornica navodi da ima i izuzetaka:

- Ima slučajeva da je osoba preležala KOVID-19, ali zbog imunoinsuficijencije nije razvila antitela. Imali smo jutros pacijenta koji je preležao KOVID, međutim, nema antitela - rekla je doktorka.

Dr Brakočević naglašava da je tokom dana bilo dosta ljudi koji su dolazili da se raspituju, ali da je samo desetak uradilo test. Ističe i da su opremljeni i osposobljeni da prime sve koji budu želeli da provere imaju li antitela.

Iz KOVID sistema izašli su Opšta bolnica Pančevo, Ortopedija Banjica, Klinički centar Niš, KBC Zvezdara, a plan je da u narednih od sedam do deset dana izađu i kliničko-bolnički centri Dragiša Mišović i Zemun, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Kako je naveo, traži se i rešenje za privremenu bolnicu na Sajmu u Beogradu, a jedna od mogućih opcija je da se pacijenti prebace u bolnicu u Mladenovcu.

Ovo je važno znati

1. Test se može uraditi u domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje

2. Cena je 1.200 dinara, uplatnicu morate doneti sa sobom, nema mogućnosti plaćanja u kešu

3. Procedura traje 45 minuta, sa čekanjem rezultata

4. Vadi se 10 mililitara krvi iz vene

5. Rezultati testa mogu biti trojaki: nema antitela, ima IgM antitela (to znači da upravo imate koronu ili ste je nedavno imali i tada vas odmah upućuju na PCR test o trošku države), ima IgG antitela (preležali ste koronu i razvili antitela)

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar