0°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Kurir.rs

NOVA PRAVILA U APARTMANIMA Pre nego krenete u GRČKU, ovo MORATE ZNATI!

Zbog epidemije koronavirusa, letovanje i boravak u apartmanima na grčkom moru izgledaće nešto drugačije nego prethodnih godina. Zabrana korišćenja klima-uređaja, čišćenje soba samo pre ulaska gostiju, zabrana poseta, ali i dostavljanje peškira i posteljine u zatvorenim kesama samo su neke od bezbednosnih mera koje su vlasnici vila u Grčkoj preduzeli kako bi goste i osoblje zaštitili od zaraze.

Vlasnici grčkih apartmana su prethodnih dana gostima koje očekuju slali novo obaveštenje, ažurirano 28. juna, o zdravstvenim protokolima koji će važiti u objektima ovog leta.

- Recepcija će ove godine biti namenjena samo osoblju. Naši klijenti se mogu prijaviti pre dolaska koristeći onlajn obrasce. Ulazak u sobe je u 15 časova ili kasnije, a odjava je najkasnije u 10 časova. Klijenti koji dolaze da se raspitaju o raspoloživosti soba moraće da drže distancu od gostiju koji već borave u apartmanima. Posetiocima koji ne borave u našim studijima nije dozvoljen boravak - stoji u obaveštenju koje su dobili naši turisti od vlasnika jednog od apartmana na Sitoniji.


MERE GRKA PROTIV KOVIDA

Ulazak u sobe je u 15 časova ili kasnije, a odjava najkasnije u 10 časova

Posetiocima gostiju nije dozvoljen boravak u objektu

Vrši se dubinsko čišćenje i dezinfekcija

Soba mora biti prazna najmanje četiri sata pre dolaska novog gosta

Antiseptičko sredstvo će se nalaziti u svakoj prostoriji

Soba se neće čistiti tokom boravka gosta

Čista posteljina i peškiri biće dostupni svakog četvrtog dana na zahtev gosta

Klima-uređaj neće biti dostupan

Roštilj i stolovi ispred apartmana će biti dostupni na zahtev


Igralište će biti dostupno ove sezone, ali se mora voditi računa o higijeni

Zdravstveni protokol, kako se navodi, nalaže i da će se pre dolaska gostiju raditi dubinsko čišćenje i dezinfekcija sobe, po „važećim uputstvima Nacionalne organizacije za javno zdravlje“.

- Nećemo čistiti vašu sobu tokom boravka kako bismo izbegli potencijalno izlaganje osoblja virusu, ali savetujemo da sobu održavate uredno. Čista posteljina i peškiri biće obezbeđeni svakog četvrtog dana na zahtev gosta, u vreći sa zatvaračem. Klima-uređaj neće biti dostupan za ovu sezonu - navedeno je u obaveštenju.

Roštilj, kao i stolovi ispred studija mogu, na zahtev, koristiti osobe koje žive u istoj sobi, a igralište je dostupno deci, s tim što su roditelji dužni da vode računa o poštovanju higijene.

Milan Lainović, potpredsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, kaže  da su svi vlasnici apartmana morali da se upoznaju s karakteristikama kovida 19 i dobiju sertifikat da će raditi po zdravstvenim protokolima.

- Ovo je rezultiralo time da se u Grčkoj mnogo više vodi računa o čistoći. Sve se dezinfikuje i sve je mnogo urednije. Na plažama se takođe vodi računa o razmaku između ležaljki i većini turista ne samo da ne smetaju neka od ovih pravila već bi voleli da tako ostane i ubuduće - zaključuje Lainović.  

Granični prelaz Evzoni između Severne Makedonije i Grčke biće zatvoren za naše turiste do 15. jula, potvrdio je za Kurir ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

- Do 15. jula do Grčke će biti moguće samo preko Bugarske, a Grci su takvu odluka doneli zbog situacije s koronom u Severnoj Makedoniji - rekao je Dačić i savetovao naše sugrađane koji se spremaju na put da dobro provere sve informacije pre puta, jer države stalno menjaju pravila. Podsetimo, Grčka je juče od ponoći otvorila granični prelaz Evzoni za srpske turiste koji dolaze iz Severne Makedonije, ali je taj prelaz ponovo zatvoren već oko 11 časova, a naši turisti su, bez objašnjenja, upućivani na Bugarsku i granični prelaz Kulata-Promahonas.

Darko Asanović, vlasnik jedne od turističkih agencija, kaže da su i oni od svojih inostranih partnera dobili informaciju o čišćenju soba samo na početku smene, kao i korišćenju zatvorenih kesa za dostavu peškira i posteljine, ali da pak smatra da se neće u svim objektima poštovati zabrana korišćenja klime:

- Postoje neka opšta pravila, a neki od objekata su doneli i svoje propise kako bi zaštitili goste. Međutim, zabrana klima-uređaja nije opravdana ako nije u pitanju centralizovana klimatizacija, i to pravilo se verovatno neće poštovati u svim apartmanima.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar