15°C

Beograd

Photo: ministarstvo odbrane

Izvor: ministarstvo odbrane/happybsc

VMA I U NOVOM PAZARU: Vojska Srbije formirala poljsku bolnicu u Novom Pazaru (FOTO)

Na osnovu naređenja predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, Vojska Srbije pripremila je poljsku vojnu bolnicu u Novom Pazaru u cilju efikasnije borbe protiv epidemije korona virusa koja u tom gradu ima ozbiljne razmere.

Za kratko vreme formirana je poljska vojna bolnica kapaciteta 110 kreveta, sa mogućnošću proširenja do 170 kreveta, u kojoj će biti lečeni lakše i srednje teško oboleli pacijenti od virusa Kovid-19.

Načelnik Uprave za vojno zdravstvo general-major Uglješa Jovičić istakao je da su prema naređenju vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i ministra odbrane Aleksandra Vulina dobili zadatak da u roku od 24 časa formiraju poljsku vojnu bolnicu pored Opšte bolnice u Novom Pazaru.

- Odmah smo pristupili realizaciji tog zadatka i u saradnji sa pripadnicima Druge brigade kopnene vojske postavili šatore i krevete. U medicinskim timovima je 40 medicinara iz vojnih zdravstvenih ustanova. Nalazimo se pred puštanjem vojne bolnice u funkciju – kaže general Jovičić.

- Lečićemo sve pacijente iz regiona Novog Pazara, Sjenice i Tutina. Imamo dovoljno iskustva, zadatak ćemo da izvršimo kako treba i na vreme. Ostaćemo koliko god bude potrebno i pružićemo maksimalnu medicinsku pomoć. Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije, vojno zdravstvo uvek su bili na nivou zadatka. Važno je da brzo radimo, imamo našu opremu i dobru saradnju sa direktorom Opšte bolnice. Ovde smo zajedno u borbi protiv virusa - poručio je general Jovičić.

Prema rečima načelnika Vojnomedicinske akademije pukovnika dr Miroslava Vukosavljevića, od danas „srce VMA kuca i u Novom Pazaru u okviru Opšte bolnice, kao što kuca istim ritmom u zgradi VMA na Banjici ili u Vojnoj bolnici na Karaburmi“.

- Bilo je veliko zadovoljstvo posmatrati lica ljudi kada smo došli, s kakvim oduševljenjem i gostoprimstvom su nas prihvatili i nadom da bude bolje. Nadam se da ćemo zajedno sa svim medicinskim radnicima iz naše zemlje i našim domaćinima uspeti da jednu veliku pošast - koronu stavimo pod kontrolu - rekao je pukovnik Vukosavljević i poručio da će medicinsko osoblje ostati do kraja, „dok se ne izbore sa virusom“.

Komandant novoformirane vojne poljske bolnice u Novom Pazaru potpukovnik dr Predrag Krstić kaže da je bolnica popunjena kadrom svih potrebnih profila.

- U ovom trenutku bolnica je predviđena za prijem više od 100 bolesnika, sa mogućnošću uvećavanja tog broja. Formirana je sa „crvenom“ i „zelenom“ zonom i jasnim jednosmerno usmerenim kretanjem, sve u cilju lične zaštite i samozaštite medicinskog osoblja i adekvatnog zbrinjavanja bolesnika – objašnjava potpukovnik Krstić i dodaje da je u bolnici trenutno angažovano oko 40 lekara i medicinskih tehničara.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti