5°C

Beograd

Photo: pixabay.com

Izvor: tanjug

Psihologija i medicina najtraženije među budućim studentima

Pored konstantno velikog interesovanja za IT, ove godine primetno je veće interesovanje maturanata za studije psihologije, a kao i prethodnih godina u samom vrhu na listi želja budućih studenata su medicina, stomatologija i farmacija.

Primetan je nastavak pada interesovanja za studije prava i ekonomije, pokazala je analiza sajta NajStudent.

U kolikoj meri ponuda radnih mesta i trendovi na tržištu rada prate interesovanje budućih brocoša, sajt NajStudent.com je analizirao kroz podatke o ponudi poslova sa sajta Poslovi.Infostud.com

Posmatrajući smer psihologija na svim fakultetima u Srbiji, vidljivo je da je na ukupno 328 mesta konkurisalo ukupno 1.371 maturanata, odnosno više od četiri na jedno slobodno mesto.

OVO MORATE ZNATI

ČUVENI PEDIJATAR IZGUBIO BITKU SA KORONOM: DECENIJAMA JE LEČIO DECU SRPSKIH POLITIČARA

STAHOVITA EKSPLOZIJA NA VOJNOM BRODU: Požar guta američku krstaricu, mnogo povređenih! (FOTO, VIDEO)

REKTORKA BEOGRADSKOG UNIVERZITETA PORUČUJE: Moramo da naučimo da živimo i radimo s koronom

LETO PONOVO U SRBIJI: Spremite majice sa kratkim rukavima

PAKLENI PLAN: Hoće da unište Srbiju po svaku cenu

Ovaj odnos je i najvidljiviji na Filozofskom fakultetu u Beogradu gde je skoro šet i po maturanata konkurisalo na jedno mesto, kao i na Univerzitetu u Kragujevcu, gde se više od pet kandidata nadmetalo za indeks na ovom smeru.

Na sajtu Poslovi.Infostud.com u proteklih godinu objavljeno je ukupno 563 oglasa vezanih za psihologiju, a najtraženije pozicije su bile vezane za HR i konkretno zanimanje psiholog.

a drugom mestu po interesovanju je medicina, koju prate i ostale srodne nauke.

Na ukupno 983 slobodna mesta na smerovima za medicinu konkurisalo je 2.306 budućih studenata, a slične brojke su i na stomatologiji i farmaciji, gde je takođe na slobodna mesta konkurisalo više od dva kandidata.

Za medicinske nauke, iako je ovo više godina unazad najtraženija oblast za studiranje, ponuda posla na sajtu Poslovi.infostud.com nije u skladu sa interesovanjem maturanata.

Tek oko četiri odsto oglasa su bili namenjeni farmaceutima i stomatolozima, dok za medicinu kao primarnu oblast nije bilo oglasa, dok je među budućim studentima velliko interesovanje za ove studije (samo na medicini 2.300 kandidata, farmacija 1.363, stomatologija 1.251).

Ukoliko se uzmu u obzir fakulteti gde je IT primarna oblast, ove školske godine bilo je preko 5.000 slobodnih mesta, gde je konkurisalo više od 8.000 maturanata.

Najveća zaintesovanost je kao i prethodnih godina bila na Fakultetu organizacionih nauka, gde je na 820 mesta bilo 2.157 prijavljenih, kao i na smeru Informatika na Matematičkom fakultetu gde se tri kandidata takmičilo za jedno slobodno mesto.

Na ETF-u je bila standardna zainteresovanost, odnosno 1.082 kandidata je konkurisalo za 720 mesta.

Takođe, na smeru Softversko inženjerstvo na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, bilo je 383 zainteresovana na 80 mesta (ukupno 2.920 prijavljenih na 2.684 mesta).

Generalni zaključak je da je na svim IT smerovima bio veći broj kandidata od broja slobodnih mesta (FTN Novi Sad, Elektronski fakultet Niš, Mašinski fakultet Beograd, PMF Novi Sad I PMF Niš, Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu kao i FTN u Čačku).

Interesovanje maturanata za IT korelira sa potrebama tržišta, budući da postoji veliki broj oglasa upravo za radna mesta u ovoj oblasti. Skoro 25 odsto oglasa je bilo namenjeno IT kandidatima, a najtraženije pozicije su bile: Java i JavaScript developer, PHP developer, C#/C++ Developer, .NET Developer.

Sve više maturanata bi takođe na jezike, kao i na arhitekturu i građevinarstvo.

Osim psihologije, medicine i IT smerova, primetno je i veliko interesovanje i za studije engleskog jezika, kao i nemačkog, pošto je na svako slobodno mesto konkurisalo više od jednog i po studenta. Izdvajaju se i arhitektura i građevinarstvo, gde je primetan porast prijava na svim univerzitetima u Srbiji.

Veće interesovanje u odnosu na broj slobodnih mesta vidljiv je i na mašinstvu, političkim naukama, hemiji, biologiji, geografiji, smerovima za socijalni rad, žurnalistici, i pedagogiji (na svim univerzitetima).

Kad su u pitanju oglasi za posao u ovim oblastima, pet odsto oglasa u prethodnih godinu dana je bilo vezano za mašinstvo, četiri odsto za građevinu, skoro tri odsto za elektrotehniku, oko dva procenta za pedagoške nauke, a 1,28 odsto za arhitekturu.

Veliki broj oglasa je namenjen ekonomistima, kao i srodnim poslovima, a ove godine velika zainteresovanost bila je samo na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, dok je na ostalim ekonomskim fakultetima bila manja zainteresovanost od broja slobodnih mesta. Takođe, veliki broj konkursa je vezan za trgovinu i prodaju, a u ovim oblastima bi se svakako mogli pronaći studenti ekonomskih fakulteta.

Kad je pravo u pitanju, u prethodnoj godini svega 2,5 osto oglasa je bilo raspisano iz ove oblasti, a primetan je pad u interesovanju maturanata, budući da će tek 75 odsto slobodnih mesta na pravnim fakultetima biti popunjeno u junskom roku.

Sajt NajStudent.com je prikupio podatke o prvom upisnom roku na državnim fakultetima u Srbiji pa je vidljivo da je na 33.937 slobodnih mesta konkurisalo 35.093 budućih studenata.

Sa druge strane, na sajtu Poslovi.Infostud u proteklih godinu dana bilo je ukupno 26.814 oglasa za visokokvalifikovanu radnu snagu, odnosno konkursa gde je kao uslov navedeno visoko ili više obrazovanje.

Sudeći prema željama maturanata glavni kriterijum prilikom izbora jeste mogućnost zapošljavanja.

Evidentno je da budući bruocoši redovno prate trendove na tržištu rada, kako je bilo i prethodnih godina.

Izuzetak su studije medicine i ostalih medicinskih nauka, koje su se uvek dobro kotirale među budućim studentima, bez obzira što ponuda poslova iz ovih oblasti ne prati interesovanje za njih, navodi se u saopštenju.

Neki od razloga, kako se dodaje, mogu da budu što maturanti vide mogućnost zapošljavanja u inoštranstvu, kao i u državnim ustanovama koje konkurse za zapošljavanje raspisuju na druge načine.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar

Povezane vesti