20°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: kurir.rs

EVO ŠTA KAŽE DR KON: Italijani tvrde da je koronavirus agresivniji u Srbiji, da li je tako?

Epidemiolog Predrag Kon prokomentarisao je izjavu premijera Veneta Luke Zaje da je koronavirus u Srbiji jači nego u Italiji.

- Ne znam šta to znači. Svako može da izjavi šta hoće, ako ima dokaza, onda dokaze na sto - rekao je Kon.

Podsetimo, Zaja je izjavio za italijanske medije da je soj srpskog virusa agresivniji od onoga koji je do sada bio poznat u Italiji i da su izolovali virus pacijenata koji su došli iz Srbije.

KORONA U SRBIJI

KORONA OSTAVLJA POSLEDICE I NAKON IZLEČENJA: "TEŠKO DIŠU, SPAVAJU PO CEO DAN"

U NOVOM PAZARU DAN ŽALOSTI

POTRESNA PORUKA SESTRE SA BANJICE: DOK VI PRAVITE HAOS NA IZMAKU SMO SNAGE

GRAĐANI U PANICI OPSEDAJU DOMOVE ZDRAVLJA: Lekari objašnjavaju razlike u SIMPTOMIMA

"Uradivši četiri testa, primetili smo da je virusno opterećenje izuzetno jako, virusi su identični između sebe, ali pripadaju potpuno drugačijem klasteru od onog koji je do sada bio izolovan u Venetu i u Italiji. Do danas nije moguće povezati specifične mutacije sa različitom patogenošću virusa jer dosadašnja istraživanja nisu pokazala da postoje kliničke forme vezane za mutaciju virusa", rekao je Zaja.

Inače, Kon je rekao da je epidemiološka situacija na teritoriji cele Srbije nepovoljna, bez obzira na to što ima mesta gde nema obolelih ili gde su slučajevi pojedinačni.

- U ovom trenutku nemamo čvrste podatke da se situacija poboljšava bez obzira na to što je smanjen taj registrovani broj, bar na dnevnom nivou. Mene lično to ne ohrabruje, jer su dupke pune bolnice i ima ljudi na respiratoru. Rano je govoriti o poboljšanju. Kovid ambulante i respiratorni centri su pod velikim pritiskom, ima veliki broj onih sa respiratornim tegobama, kod kojih se otkriva zaraza - istakao je epidemiolog.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar

Povezane vesti