19°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: tanjug

Analitičar Dušan Janjić: Okolnosti za DIJALOG Beograda i Prištine NEPOVOLJNE

Okolnosti u kojima se nastavlja dijalog Beograda i Prištine su vrlo nepovoljne, ali je razgovor uvek bolja opcija, kaže analitičar Dušan Janjić uoči zvaničnog nastavka pregovora o Kosovu i Metohiji sutra u Briselu.

Janjić smatra da u ovom trenutku političke, društvene i zdravstvene okolnosti otežavaju puno političko angažovanje Beograda i Prištine u dijalogu, kao i to što se kako kaže, evropska birokratija iznenada probudila kada nema jednoglasja ni u samoj EU, ni u SAD, ali ni na relaciji Brisel - Vašington.

- Vrlo nepovoljna okolnost, ali opšti "alibi" je da je uvek bolje da se razgovara, nego da se ne razgovara. Međutim, treba biti realan i bez prevelikih očekivanja-  kaže Janjić.

On smatra da delegacija Srbije treba da bude "otvorena" i da specijalnom izaslaniku za pregovore o KiM Miroslavu Lajčaku predoči ranija iskustva sa nepripremljenošću EU za pregovore i lošim odabirom tajminga koji se, kaže, zakazivao kada evropski zvaničnici imaju slobodne termine.

- To nije dobro i Beograd treba da "rezerviše" pravo da, kada proceni da političke i društvene okolnosti bilo kod nas, u Briselu ili Prištini nisu dobre, pošalje niži pregovarački tim- navodi Janjić.

PROČITAJTE I OVO

SJAJNE VESTI! Vakcina razvijena u SAD izazvala imunološku reakciju

VUČIĆ: Institut Dedinje 2 gotov do kraja juna 2021.

NEMAČKI AMBASADOR: Važna obnova dijaloga, cilj pravno obavezujući smprazum!

TRAMP TRAŽI SASTANAK SA PUTINOM: Evo kada i zbog čega se sastaju!

Moguće UVOĐENJE POLICIJSKOG ČASA! Situacija u Srbiji "TEŠKA I KOMPLEKSNA!

CRNA GORA STAVLJA PODGORICU U BLOKADU! Stiuacija sa Covid-19 nije sjajna!

On očekuje da se na današnjem sastanku postigne dogovor oko određenih ekonomskih pitanja koja, kaže, mogu biti korisna za ceo region i da se nastavi ono što je započeo specijalni izaslanik Bele kuće Ričard Grenel na povezivanju u infrastrukturi, železnici, obnovi saobraćaja i slobodnom protoku ljudi, robe i kapitala.

Janjić samtra da treba razmotriti probleme u okviru "mini regiona", odnosno povezivati ne samo glavne gradove već, kroz ekonomske projekte, i opštine i nerazvijene delove KiM i Srbije koji su prirodno, infrastrukturno i ekonomski povezani.

Smatra dragocenim kada bi se postigao dogovor bar oko jednog ekonomskog pitanja čiji bi ishod bilo formiranje zajedničkog tima za planiranje ekonomskog razvoja.

To bi, ocenjuje Janjić, bilo ohrabrenje za poslovnu zajednicu, ali i pritisak na Prištinu da razmisli o politici taksi.

- Jednu takvu vest da dobijemo, biće dobro i dragoceno. Grenel nije mnogo pomerio, ali smo od njega dobijali dobre vesti, da su se dve strane dogovorile i preuzele odgovornost da nešto reše- navodi Janjić koji smatra da ako ne bude takvih vesti, nema smisla da se ide u Brisel.

O pitanju nestalih i raseljenih sa KiM, kao jednoj od najavljenih tema sastanka, Janjić kaže da je to u domenu politike i da treba postići dogovor koji bi obavezao obe strane da regulišu to pitanje i statuse porodica raseljenih i nestalih.

- Pitanje koje je indirektno vezano sa tim, koje je do sada preskakano, odnosi se na one koji su bili angažovani na srpskoj strani u vojsci i policiji, a ostali su da žive na KiM. To treba vezati za paket raseljenih i nestalih lica- navodi Janjić.

Očekuje da se na sastanku u Briselu raspravi i jesu li ispunjeni uslovi za nastavak dijaloga ili ne i da li je "igrom" sa suspenzijama i reciprocitetom Prištna ikog prevarila ,te da li EU pristaje na promenu svoje politike.

Janjić dodaje da reciprocitet nije politika ekonomskih i evropskih integacija i podseća da je takva politika Evropu uvela u Prvi i Drugi svetski rat.

- To je jako važan momenat za Srbiju i mora se od toga napraviti šire javno pitanje ne samo za pregovarački sto nego i za Evropski parlament. Siguran da u EP i javnosti Francuske i Nemačke itekako može da se dobije podrška za to- ocenjuje Janjić.

Upitan da li inicijativa Brisela garantuje uspeh dijaloga, Janjić kaže da EU do sada nije pokazala dovoljnu odgovornost i da se unutar nje sada međusobno nadmudruju i istovremeno takmiče sa Grenelom.

- A nisu saglasni oko osnovne stvari - šta će njima uopšte zapadni Balkan. Ako oko toga nisu saglasni, nisu ni oko opstanka EU- zaključuje Janjić. 

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar