4°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Kurir.rs

BANKE SPREMILE PLAN ZA DUŽNIKE! Izračunajte kolika će vam biti RATA KREDITA!

Radi ublažavanja posledica pandemije korone, NBS je omogućila novi moratorijum od 1. avgusta, pa će banke od oktobra obračunatu kamatu pripisati preostalom dugu

PROČITAJTE JOŠ...

MARIĆ STAVIO TAČKU! Poslednja "Ćirilica" donela mnoga saznanja ...

DR ŠEKLER OTKRIO: MI smo izučavali genom KORONA VIRUSA, evo šta smo SAZNALI!

OVO JE POENTA MERA: Šta ako imate MILION bolesnih za NEDELJU dana u SRBIJI?

JEZIVO U GORNJEM MILANOVCU: Žena skočila sa mosta! U kritičnom stanju prevezena u Kragujevac

POGLEDAJTE ŠTA SU T-ĆELIJE: Među nama su ljudi specijalnih karakteristika, imuni na korona virus, a ovo su njihove odlike

Narodna banka Srbije omogućila je građanima i privredi novi moratorijum - dodatnu pauzu u otplati kredita u trajanju od dva meseca počevši od 1. avgusta, ali dužnici koji još nisu isplatili rate za jul mogu da ih odlože do oktobra.

 

Teče kamata

 

Kao i za vreme prethodnog zastoja u otplati, banke će i ovog puta obračunavati redovnu kamatu koja će po prestanka moratorijuma biti ravnomerno raspoređena na period otplate, pri čemu se period otplate produžava za period trajanja moratorijuma, saopštila je NBS. To suštinski znači da će rate posle moratorijuma biti povećane.

Izvršni odbor NBS je na jučerašnjoj vanrednoj sednici usvojio propise kojima dužnicima banaka i davalaca finansijskog lizinga omogućava da dodatno odlože obaveze po osnovu kredita, kreditnih proizvoda i lizinga. U skladu s tim propisima, dužnicima je omogućen još jedan zastoj u otplati obaveza prema bankama/davaocima finansijskog lizinga koje dospevaju u periodu od 1. avgusta 2020. do 30. septembra 2020, kao i zastoj u otplati obaveza koje su dospele u julu ove godine, a dužnik ih nije izmirio.

SVE O SPORTU

GOLMAN STEVANOVIĆ NAPUŠTA CRNO-BELE: On je žrtva FSS

LUČESKU POBEGAO GLAVOM BEZ OBZIRA: Stavili mu omču i pretili, a on POBEGAO (FOTO)

VAVRINKA JE IMAO SAMO JEDNU ŽELJU: Dogodilo mu se nešto sasvim drugačije

Mogućnost ne obaveza

 

- Na prvi udar pandemije NBS je reagovala efikasno i odlučno, omogućivši građanima i privredi zastoj u otplati obaveza prema bankama i davaocima finansijskog lizinga na period od tri meseca. O značaju i pravovremenosti ovakve odluke, govori činjenica da je preko 90% dužnika koristilo ovu mogućnost - istakla je guverner Jorgovanka Tabaković i dodala:

- S obzirom na to da vanredna zdravstvena situacija i dalje traje, NBS je donela odluku o pružanju mogućnosti dodatnog predaha građanima i privredi u otplati obaveza ispunjavajući time i zakonom definisani cilj očuvanja stabilnosti finansijskog sistema.

Iz NBS navode da su banke dužne da građanima, poljoprivrednicima, preduzetnicima i privrednim društvima do 31. jula ponude zastoj u otplati obaveza, nakon čega klijenti imaju 10 dana tu ponudu odbiju, u suprotnom će se smatrati da su ponudu prihvatili

Prethodni moratorijum u otplati svih kredita, pa i kamata na dozvoljeni minus, kartice i ostala zaduženja, važio je od 31. marta do kraja juna. Od 1. jula, rate za one koji nisu odbili moratorijum uvećane su za kamate tokom tri meseca moratorijuma i raspodeljene na ostatak duga. Tako je, primera radi, za keš kredit od 500.000 dinara mesečna rata povećana za 200 dinara. Ukoliko se klijent odluči da prihvati i ovaj dvomesečni moratorijum, rata će mu biti dodatno veća za 134 dinara. Znači, nakon prvog moratorijuma kredit je ukupno skuplji za 9.600, a nakon prvog i drugog skuplji za 15.630 dinara.

 

LJUBOMIR MADŽAR KO NE MORA, DA NE PRIHVATI

 

l Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da je ovo svakako dobra vest za dužnike.

- Za dužnike je ovo bez sumnje olakšavajuća okolnost. Pritom, onaj kome ne odgovara ili nema potrebu da pauzira otplatu, svakako ne mora da prihvati tu mogućnost. U pitanju je samo mogućnost više, što je plus za dužnike i stvar koja će im olakšati položaj - smatra Madžar.

PRIMERI OTPLATE KREDITA NAKON MORATORIJUMA

 

Keš kredit od 500.000 dinara

Uzet na rok 60 meseci

Kamata 9%

Otplaćeno 12 meseci

Mesečna rata 10.380

Prvi moratorijum (april, maj, jun)

Rata veća za 200

Nova rata je 10.580

Drugi moratorijum (Avgust, septembar)

Rata će biti uvećana za dodatnih 134

Nova rata biće 10.714

Ukupno banci otplaćeno:  

Bez moratorijuma 622.800

Prvi moratorijum 632.400

Oba moratorijuma 638.430

Na šta se primenjuje ?

na kredite

dozvoljeni minus

kreditne kartice

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar

Povezane vesti

Golden Rose ad