3°C

Beograd

Photo: youtube printscreen

Izvor: HappyBSC

Dr Predrag Kon: BOLESNO DETE NE SME DA SE POJAVI u ŠKOLI!

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 9.858 osoba, njih 295 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, preminulo devet lica.

Prema podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", na respiratorima se u bolnicama širom Srbije nalaze 132 pacijenta, čak 11 manje nego pre 24 sata.

Najveća pažnja usmerena je ka Domu za stara lica u Velikom Popovcu gde su zaražene 94 osobe, 83 korisnika koji su zbog svojih godina posebno ugroženi, kao i 11 zaposlenih. Ipak, nadležni tvrde da su svi oboleli sa lakšim simptomima.

Premijerka Srbije Ana Brnabić dana je na konferenciji za novinare pokazala izvesnu dozu optimizma. 

- Hoću da naglasim da iako imamo 295 nova slučaja, da je realnost ipak da nam se procenti dobro drže i polako smanjuju i da pritisak na naš zdravstveni sistem nastavlja da slabi i ja bih rekla, čini mi se da je sada već pritisak ozbiljnije slabiji nego što je bio do pre dve ili tri nedelje, i po broju pregleda i u odnosu na broj hospitalizovanih u poređenju sa brojem otpuštenih. Danas u poslednjih 24 sata imali smo 297 hospitalizovanih osoba, dok je otpušteno 390 osoba - rekla je Ana Brnabić.

OVO MORATE ZNATI

DEFINITIVNO, JEDNO IME JE POSEBNO IZNENADILO! U Skupštini Srbije formirano je sedam poslaničkih grupa!

UHAPŠEN MANIJAK IZ NIŠA: Gurao telefon ženama ispod haljina pa slikao, one nisu znale!

DOKTOR KON O DETALJIMA NOVE ŠKOLSKE GODINE: Časovi od 30 do 35 minuta

IMAJU RAZLOG: Grci neće u Hrvatsku!

Ona je rekla da se počelo sa obilaskom svih postojećih laboratorija koje se bave PCR dijagnostikom, 22 laboratorije širom Srbije. Ona je najavila i otvaranje devet novih laboratorija širom Srbije.

- Želimo da se još bolje pripremimo za eventualni zimski ili jesenji talas. Te lokacije nisu sve potvrđene. Jedna je u Beogradu, trebalo bi da bude u okviru GZZJZ, takođe u okviru Batuta i onda zavodi za javno zdravlje u Šapcu, Užicu, Zaječaru, Kruševcu, Vranju, Kragujevcu i još jedna laboratorija u Kosovskoj Mitrovici. Ovo je rezultat plana koji smo usvojili kao Krizni štab za jesen i za zimu. U ponedeljak 10. avgusta će radna grupa uraditi analizu prikupljenih podataka - rekla je premijerka i osvrnula se na izjave dr Gorana Belojevića sa Medicinskog fakulteta u Beogradu "da je po njegovoj proceni u Srbiji 5.000 preminulih od korone, a zaraženo oko 128.000".

- Videla sam tu izjavu i ne znam, nisam sigurna šta da kažem. Mi ukupno imamo registrovanih 27.033 potvrđena slučaja. Meni je neverovatno da neko kaže da imamo 5.000 preminulih, zaista ne znam na osnovu koje računice. Ako neko procenjuje da imamo 128.000 potvrđenih slučaja, volela bih da vidim računicu za ceo svet - rekla je premijerka.

Kako je dodala ona ne može da se osvrće odokativnom brojanju pacijenata.

- Odokativnom metodom nisam sigurna da možemo da odlučimo koliko je to. Volela bih da vidim kakvi su podaci uvaženog profesora za ceo svet i za neke druge zemlje. Nemam na osnovu bilo kog indikatora, nemam ideju kako je mogao čovek da dođe do tih cifri. Rekla sam nekoliko puta da su preminuli svi ljudi koji su bili kovid pozitivni, to nije ni blizu ovog broja. Mislim da je ovo neozbiljno. Takve spekulacije mogu da se naučno osporavaju ili ne, to nije moj posao, mislim da je ovo zaista neozbiljno - kazala je Ana Brnabić.

O brojkama koje je obeklodanio dr Belojević osvrnuo se i dr Predrag Kon.

- Što se tiče procena dr Belojevića, ona nije relana, što se tiče popuštanja mera, nije vreme za to, što se tiče nošenja maski racionalno je da o tome nastavimo da govorimo, a što se tiče ponovnog rada kafića, to tek nakon polaska u školu po mom dubokom ubeđenju - dodao je dr Kon i dodao

Predrag Kon osvrnuo se i na pitanje mera koje će se primenjivati  kada đaci pođu u škole.

Suština  je da se razredi broj učenika u odeljenjima. Svaka škola mora da odabere model koji njoj odgovara. To je organizaciono pitanje koje ne spada u zdravtsveni domen. Što se tiče značajnosti obrazovanja, to je temelj društva i to je nama svima jasno. Ne bi trebalo da uđemo u situaciej da se neko opire merama, zato treba unapred sve da se dogovorimo. Zaraženo dete ne sme da se pojavi. Majka je ta koja detetu treba da meri temepreturu i javi školi da je dete bolesno. Mlađa deca ne obolevaju ozbiljno niti su ozbiljni prenosioci - rekao je Predrag Kon i dodao.

- Razmatramo predlog minisrstva prosvete o nastavi, tražimo najbolji mehanizam, biće date jasne preporuke školama - rekao je on.

Predrag Kon odgovorio je i na pitanje mera koje se sprovode prilikom ulaska u našu zemlju. 

- Nažalost mi smo sada u situaciji da je učestalost virusa veća kod nes nego u zemljama oko nas, tako da mi nemamo obavezni karantin i testiranje. Naravno nije nemoguće u narednom periodu da se to promeni,  kako se situacija smiruje. - objasnio je Predrag Kon.

Dr Edita Stokić otkrila je rezultate najnovijih studija, koje su potvrdile sumnje i naših lekara

- Osim upala pluća koje Kovid-19 uzrokuje, što smo znali, sada je potvrđeno i da izaziva akutne upale bubrega. Dolazi do promene u fukciji i tih organa - rekla je na konferenciji kriznog štaba.

Kako je rekla,  prema podacima iz Kine promene u funkciji bubrega su se javljale u 0,5 do čak 29 posto sličajeva.

- Sada je objavljena i studija iz Njujorka, koja je pokazala da se javlja i do 37 posto slučajeva. Ono što je posebno interesantno je da ako pacijent dospe u jedinicu intenzive nege, šansa za akutno zapaljenje bubrega raste na 78 do 90 procenata - istakla je.

Kako je rekla, dodatan problem za zdravstveni sistem je to što pacijenti sa hroničnim bubrežnim bolestima moraju da nastave lečenje.

- U KBC Vojvodina dolaze i Kovid pozitivni na dijalizu i terapiju, i oni moraju da nastave i sa hroničnim lečenjem. Takođe i oni koji su imali, transplantaciju, i to sve komplikuje lečenje - rekla je.

SAZNAJTE JOŠ

TUČA NA ULICI: Pobegli iz kafića da ne bi platili račun, zaboravili telefon pa je NASTAO KARAMBOL!

NEKA MU JE VEČNA SLAVA: Pedeset godina je besplatno lečio siromašne, TUŽNO kakav je kraj DOČEKAO!!

MAJSTORI PROFITIRAJU: Cena rušenja zida u stanu 1.000 evra!

PREDSEDNIK SRBIJE SASTAO SE SA AMBASADOROM RUSIJE U PREDSEDNIŠTVU

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar