5°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Blic.rs

DANAS ISTIČE ROK ZA PLAĆANJE TREĆE RATE: Kazna je 5.000, a ovoliko vremena imate da uplatite razliku većeg poreza

Ako još uvek niste platili treću kvartalnu ratu ovogodišnjeg poreza na imovinu, danas je poslednji dan kada to možete da učinite bez plaćanja zatezne kamate. Ovaj rok važi za sve poreske obveznike, a oni koji još uvek nisu dobili poreska rešenja za 2020. godinu trebalo bi svoju obavezu da izmire prema iznosu iz poslednjeg tromesečja prošle godine.

Naime, poreska rešenja najčešće stižu na adrese vlasnika nekretnina sa nekoliko meseci zakašnjenja, odnosno obveznici ih za tekuću godinu dobiju tek u martu ili aprilu, a ove godine je korona virus dodatno pomerio i te rokove. Tako brojni vlasnici stanova u Beogradu, Nišu ili Novom Sadu još uvek čekaju dokument od Poreske uprave.

OVO MORATE ZNATI

GRANIČNI POLICAJAC UZEO 50 EVRA OD VOZAČA DA BI GA PUSTIO: A onda je nastala DRAMA zbog koje se pokajao

OPREZ! STIŽE AMBROZIJA: Evo kada je bolje da NE IZLAZITE IZ KUĆE i zašto je ove godine ona JOŠ OPASNIJA

PRESUĐENO JE: Diler iz Novog Pazara pravosnažno osuđen na tri godine i pet meseci

MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA O PRIVOĐENJU AMBASADORA AZERBEJDŽANA: Srbija se neće mešati

MINISTAR ŠARČEVIĆ SASTAO SE SA PREDSTAVNICIMA SINDIKATA: Neće biti rada preko norme i dodatnog opterećenja nastavnika

Kada im stigne novo rešenje moći će da ga uporede sa prošlogodišnjim iznosom i vide da li je potrebno da doplate određenu sumu ili su možda već preplatili potreban iznos, pa mogu da umanje narednu ratu. Obveznici koji na rešenju dobiju veći iznos, treba da uplate razliku u roku od 15 dana, koliko im se neće računati kamata.

Na primedbe pojedinih obveznika da su dobili uvećane iznose za plaćanje poreza, iz lokalnih poreskih odeljenja poručuju da visina poreza zavisi od prosečnih cena nekretnina koje su utvrđene odlukom lokalnih samouprava.

Te prosečne cene zavise od cena ostvarenih u prometu u prethodnoj godini, pa negde mogu biti umanjene, a negde uvećane. Samim tim će i porez nekim građanima ove godine biti manji, a nekima veći.

Porez na imovinu plaća se, inače, kvartalno, i to u roku od 45 dana od dana početka tromesečja, tako da rate dospevaju oko 15. u mesecu: februaru, maju, avgustu i novembru.

Za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obvezniku se obračunava zatezna kamata, koja trenutno iznosi 9,25 odsto.

Na primer, ako poreski obveznik kvartalno plaća oko 6.000 dinara za stan od 90 kvadrata u Beogradu, to znači da će ga tri meseca kašnjenja sa uplatom koštati oko 150 dinara.

SVE O KORONI

JOŠ JEDNA ŽRTVA KOVIDA: Preminula pacijentkinja od virusa koja je danas primljena u bolnicu u Čačku

DOKTORKA GLIGIĆ O RUSKOJ VAKCINI: Primila bih je SAD, evo i ZAŠTO

IZ KIKINDE STIŽU LEPE VESTI: Manje novoobolelih od kovida, oprez i dalje neophodan

Za izbegavanje plaćanja poreza na imovinu predviđena je kazna od 5.000 dinara.

Inače, obveznici koji to žele mogu da uplate i kompletan iznos godišnjeg poreza odjednom, na primer na početku godine, i u tom slučaju ne moraju kasnije da vode računa o kvartalnim rokovima.

Pauza za vreme vanrednog stanja

Uredbom Vlade bilo je propisano da se tokom trajanja vanrednog stanja u Srbiji, uvedenog zbog korona virusa, neplaćeni poreski dug ne naplaćuje, kao i da se ne poništavaju rešenja o odlaganju plaćanja dugovanog poreza. Nakon ukidanja vanrednog stanja, 6. maja, prestalo je i važenje ove Uredbe, pa su se sve aktivnosti u vezi sa poreskim obavezama građana vratile u redovne kalendarske rokove

Ako neko smatra da mu je porez neopravdano povećan, može se javiti nadležnom opštinskom odeljenju Sekretarijata za javne prihode da razreši situaciju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar