30°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: webtribune

TRAMP PORUČUJE: Sve je na stolu pa i Republika Srpska

Amerika je zainteresovana za to da Republika Srpska dobije veću autonomiju, kaže profesor Nenad Kecmanović, uoči sastanka najviših funkcionera Srbije i Republike Srpske.

OVO MORATE ZNATI

UDES NA AUTOPUTU: Kod skretanja prema Surčinskom groblju jedna osoba povređena!

VUČIĆ I BRNABIĆEVA SUTRA S DODIKOM I CVIJANOVIĆ: Sastanak na Andrićevom vencu

KORONA NE JENJAVA: Na Sardiniji najveći broj slučajeva od početka pandemije

LONČAR IZJAVIO: KBC Zemun izlazi iz kovid sistema!

Tači predlaže izmenu Ustava za produženje mandata Spec. suda

Sastanak političkog vrha Republike Srpske i Srbije, koji će biti održan u sredu, biće posvećen razmatranju dokumenta koji je zvanična Banjaluka poslala u Beograd, a koji je aktuelizovan predstojećim odlaskom srpskog predsednika u Vašington, gde će verovatno biti reči i o budućnosti Republike Srpske, objašnjava Kecmanović.

Amerika zainteresovana za veću autonomiju Republike Srpske

On ovo zaključuje na osnovu dostupnih informacija, prema kojima će se u dijalog Vučić-Hoti uključiti i sam predsednik SAD, Donald Tramp, iz čijeg je okruženja procurilo da je Vašington spreman da RS dobije veću autonomiju.

Dokument koji je iz Banjaluke došao u Beograd sastoji se od zaključaka i informacija koje je u dva navrata usvojila Narodna skupština RS, a koji se odnose na neustavnu transformaciju dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske. Takođe, u Beograd je prosleđena i Informacija u vezi sa antidejtonskim delovanjem Ustavnog suda BiH.

Radi se o dokumentima koji je, sa jedne strane opisuje zahvate međunarodne zajednice na štetu RS, a sa druge strane, radi se o merama koje će Banjaluka preduzeti kako bi zaštitila svoj dejtonski status, kaže Kecmanović.

- Za Republiku Srpsku, dokument je od prvorazrednog značaja, a da li će biti od istorijskog, kako mnogi već tvrde, to ćemo moći da procenimo tek prema efektima koje će ostvariti - napominje on.

Borba Srpske za Dejton

RS traži vraćanje svih entitetskih nadležnosti koji joj pripada po Dejtonu, a koje su prenete iz Banjaluke u Sarajevo; zatim, traži ukidanje Bonskih ovlašćenja visokog predstavnika koja su, prema Kecmanovićevim rečima, diktatorska, kao i odlazak stranih sudija iz Suda BiH, kojima je takođe po Dejtonu, takođe istekao mandat. Najzad, traži se ukidanje nametnutih zakona.

- Ti zahtevi upućeni su međunarodnoj zajednici, ali i pojedinačno zemljama koje su potpisom garantovale dejtonski sporazum. Razumljivo, to je, pre svega, matica Srbija. Što je najvažnije, narodna skupština RS je sve te po nju štetne odluke i praksu parcijalno već stavila van snage i na osnovu toga pripremila je novi ustav - kaže Kecmanović.

Dokumenti koji su upućeni u Beograd usvojeni su na sednici narodne skupštine RS 11. i 12. novembra prošle godine, kao i 17. februara ove godine.

Povodi za njihovo usvajanje bilo je usvajanje Deklaracije SDA, prema čijem slovu ova, najmoćnija bošnjačka stranka, kao svoj primarni cilj ističe donošenje novog Ustava i povratak tzv. Republike BiH.

Povod za drugu sednicu bila je odluka Ustavnog suda BiH kojom je RS osporeno pravo na poljoprivredno zemljište.

Ovim zaključcima, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama obavezani su da predlože Parlamentarnoj skupštini Zakon o prestanku mandata stranih sudija i da do donošenja tog zakona obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar

Povezane vesti