27°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: Alo.rs

DOMOVI ZDRAVLJA PUNI: Veća navala se tek očekuje

U domovima zdravlja širom Srbije u četvrtak je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa. Ove godine ona je posebno važna kako bi se izbegao susret dva virusa - gripa i korone. U prva dva dana po cepivo su najviše dolazili hronični bolesnici i najstariji sugrađani. Međutim, još veće interesovanje lekari očekuju od ponedeljka

Država je ove godine obezbedila više od 500.000 doza, oko 200.000 od Instituta „Torlak“, i oko 344.000 doza od stranih dobavljača.

U Dom zdravlja Vračar stiglo je 3.000 doza vakcina. Prvog dana na Vračaru vakcinisano je 132 sugrađana, a juče čak 171 osoba samo u prvoj smeni. U DZ Vračar još veći priliv pacijenata očekuju od naredne nedelje.

- Iako se tokom prvog dana činilo da neće biti toliko zainteresovanih, već drugog dana smo videli da je interesovanje mnogo veće nego prethodnih godina. Pretpostavljamo da će još više ljudi krenuti da dolazi od ponedeljka. Uvek su treći i četvrti dan od početka imunizacije udarni - kaže za medije dr Miroslav Dmitrović, direktor DZ Vračar.

Dmitrović kaže da u prvim danima najčešće dolaze hronični bolesnici i stariji sugrađani, što je i sada slučaj,

- Među onima koji se vakcinišu protiv gripa budu i oni kojima je iz nekog drugog razloga hitno da vakcinu prime što pre, zbog nekog specifičnog zdravstvenog stanja ili problema - objašnjava direktor DZ Vračar.

Medicinska sestra Tamara Gligorijević kaže za „Alo!“ da su gotovo svi koji su prvog dana došli na vakcinaciju oni koji se inače redovno vakcinišu protiv gripa. 

Među onima koji su došli prvog dana bio je i Milorad Ranković. Za zdravlje mu, kaže, nije bilo teško da porani.

Vakcinacija i kod kuće

Kako za mediji ističu iz DZ Vračar, za sve one pacijente koji treba da prime vakcinu, a zbog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti da dođu u zdravstvenu ustanovu, svoju dozu dobiće na kućnoj adresi.

PROČITAJTE OBAVEZNO

Prošlo 32 godine od SMRTI Pavla Vuisića: Ove detalje iz života LEGENDARNOG GLUMCA niste znali!

Srbija PRELAZI na ŠVEDSKI MODEL u borbi protiv korone? Epidemiolog OBJASNIO da li ovo izvodljivo kod nas

KOJA MESTA su NAJPOGODNIJA za ODLAGANJE MASKI: Evo šta kažu stručnjaci

SLAVLJE U PORODICI KOŠARKAŠA: Nikola dobio sina! (FOTO)

- Oni koji imaju n primer slomljenu nogu, ne ustaju iz kreveta, ili iz bilo kog drugog razloga ispunjavaju uslove za kućno lečenje, svoju vakcinu mogu da prime u svom domu. Služba kućnog lečenja već dugo postoji, tako da će oni ovog puta odraditi i vakcinaciju - rekao je dr Miroslav Dmitrović, direktor DZ Vračar.

- Došao sam da se zaštitim. Nisam se ranije vakcinisao protiv gripa, ali sada je dosta toga drugačije, em sam stariji, em je korona. Vodim računa o zdravlju, pazim se. Sada sam primio ovu, a kada bude protiv korone, primiću i tu vakcinu, što da ne - rekao nam je Milorad.

Cepivo koje se koristi je četvorovalentna vakcina koja štiti od četiri soja virusa gripa. Prema iskustvima lekara i pacijenata, oni koji je prime uglavnom su mirni do naredne jeseni. Stručnjaci u Srbiji preporučuju da se ove godine vakcinacija ne preskače, kako bi se u što većoj meri sprečilo ukrštanje virusa gripa i korone.

Procedura jednostavna

Kako bi sebi obezbedili mesto u redu za vakcinu, građani prvo treba da zakažu pregled kod svog izabranog lekara, pojašnjava za „Alo!“ dr Miroslav Dmitrović.

- Tek kada njihov izabrani lekar utvrdi da su zdravi i da nemaju neke akutne bolesti, pacijenti dobijaju uput da prime vakcinu. S tim uputom dolaze na odeljenje opšte prakse, gde se nalazi posebna soba za vakcinaciju i tu se sve završava - kaže Dmitrović.

- Hronični sam bolesnik i već godinama se vakcinišem. Čak i kada su bile one protiv svinjskog gripa. Kada jedne godine nisam primila, jedva sam preživela. Uglavnom, čekam kraj oktobra, jer verujem da će tako dejstvo da mi potraje do marta, tako da još nisam zakazala, ali definitivno ću ići. Pobornik sam vakcina i to mi je najbolja zaštita. 

Božidar Ajduković

- Ja se do sada nisam vakcinisao, ali ove godine hoću. Kako zbog korone, tako i zbog godina i opšteg stanja. Ne slušam priče koje se okolo šire, već razmišljam šta meni deluje pametnije. 

Tatjana Ratković

- Ne pada mi na pamet da se vakcinišem ni protiv gripa, ni protiv korone, ni protiv bilo koje od tih izmišljenih bolesti. Imunitet štitim zdravim životom, jedina vakcina koja je meni potrebna je jedna finansijska injekcija. 

Jovica Marinković

 Iako mi rođaci kažu da ne treba da se vakcinišem, ja ipak hoću. Što je sigurno - sigurno je. Ove godine je i besplatno, niko ne treba ni da se zapita, kada je zdravlje u pitanju, ne treba niko da razmišlja da li to da uradi. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar