0°C

Beograd

Photo: Pixabay.com/Printscreen

Izvor: Alo.rs

KOVID PACIJENTI SA INFEKTIVNE KLINIKE POZIVAJU NA OPREZ: Ljudi, pazite se, ova KORONA JE GROZNA

Golden Rose ad

I mišići i kosti, sve me je bolelo, ali, hvala bogu i ovakvim lekarima, sada se osećam dobro“, kaže pacijentkinja

Crvena zona Infektivne klinike mesto je koje svedoči o tome da podaci o novim slučajevima korone nisu statistika već realnost, zastrašujuća za one kojima se „dogodila“.

- Štitite se, ovo nije nimalo naivno - poručuju pacijenti sa odeljenja intenzivne nege koji su bili u takvom zdravstvenom stanju da su mogli, a i hteli, da govore i upozore na teške posledice virusa, za razliku od većine obolelih na tom odeljenju, koji su intubirani ili u komi.

Jedna od onih koji su imali sreće i koja je zahvaljujući trudu i požrtvovanosti medicinskog osoblja pre nekoliko dana izašla iz višednevne kome je i jedna starija gospođa, koja kaže da su prvi simptomi koje je osetila bili visoka temperatura i kašalj.

- Osećala sam se grozno, bilo je teško, neopisivo, trpela sam bol.  mišići i kosti, sve me je bolelo, ali hvala bogu i ovakvim lekarima, sada se osećam dobro - kaže ona za medije i dodaje da se za sebe ne plaši, ali da je srce boli kad čuje da se neko mlad razboleo ili da je nedajbože na aparatima.

Ona je inače zbog druge bolesti nepokretna, u invalidskim je kolicima, i pretpostavlja da joj je virus „doneo neko ko joj je dolazio u posetu“.

- Jedino sam mogla da se zarazim od onih koji su me obilazili. Ni moja snaja, ni sin, ni unuk, niko nije pozitivan. Mnogo sam brinula za njih, ali dobro su - priča slabim glasom kroz masku s kiseonikom.

PROČITAJTE JOŠ...

LOKALIZOVAN POŽAR NA NOVOM BEOGRADU! Nema žrtava!

SAMO BAHATO! DIVLJAO NA PUTU, SLEDI MU ROBIJA: Vozio 235 km/h, i nije mu prvi put

MAKRON: Živećemo s virusom bar do leta 2021.

PETKOVIĆ: Fon Kramon nije ovlascena da se mesa u dijalog

PRIVREDNICI TRAŽE ZELENE LINIJE ZA KRETANJE U REGIONU "Moramo da putujemo i u druge zemlje"

Zvuk respiratora, monitora, veštačkih pluća i drugih medicinskih aparata, kao i šuštanje skafandera, nadglasava je dok uz osmeh govori da se sada oseća „super u odnosu na to kako je bilo“.

- Ja nemam čega da se plašim u ovim godinama, ali plašim se za vas mlade. Poslušajte kada vam se kaže da ne idete na druženja. Ima vremena za to, ne morate sada u društvo, štitite se – ponavlja ona.

U Infektivnoj klinici je i pedesettrogodišnji Banjalučanin. Prve simptome - lagani kašalj, gubitak čula mirisa i ukusa, kao i povišenu temperaturu, osetio je prošlog utorka, a napredovanje bolesti nije bilo izrazito brzo.

- Sporo se razvijalo, ali je u poslednja tri dana postalo intenzivno - kaže on i priznaje da se sticajem raznih okolnosti nije odmah javio na pregled.

Bolove nije imao, niti ih ima sada, ali je njegovim plućima neophodna mehanička ventilacija, odnosno kiseonička potpora.

Upozorenjima pacijenata da se treba mnogo paziti i držati svih mogućih mera zaštite pridružuju se i lekari i medicinske sestre sa Infektivne klinike. Najsrećniji su, kažu, kada sa tog odeljenja pacijenti svojim kućama odu izlečeni, ali nažalost, takvih je mnogo manje nego onih koji izgube bitku s virusom.

Zdravković: Na pregledima i reinficirani koronom

Dr Marija Zdravković, direktorka KBC „Bežanijska kosa“, navodi da se u tu kovid bolnicu ponovo javilo troje pacijenata koji su preležali koronavirus. Zdravkovićeva je rekla da niko od reinfciranih nije ostao na bolničkom lečenju i da imaju vidno blaže tegobe.

- Niko nije imao ponovo zapaljenje pluća, što govori o tome da je nekakav imunitet ipak postignut, ali i opominje da oni koji su imali koronu ne treba da misle da imaju trajni imunitet, kao što se mislilo kada se bolest pojavila - rekla je Zdravkovićeva 

Kako kaže, sada se zna da i ukoliko i postoje antitela, imunitet nije kompletan i da zato struka apeluje da se nose maske.

Dr Kon: Za dve-tri nedelje ćemo imati više mrtvih

„Nadam se da nećemo proći mnogo gore nego u julu, ali ove brojke već sada nisu ohrabrujuće“, kazao je dr Predrag Kon, epidemiolog i član kriznog štaba. On je govoreći o brojkama, koje su poslednjih dana na najvišem nivou od pojave koronavirusa u našoj zemlji, ponovio da su slavlja najveći rizik, ali da će po svemu sudeći i pre njih doći do ozbiljnog uspona.

- Ovo što se sada dešava će za dve-tri nedelje imati posledice u vidu povećanog broja smrtnih ishoda - navodi dr Kon.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad