22°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Blic.rs

Predrag Kon o UVOĐENJU POLICIJSKOG ČASA! Evo za koje je sve HITNE MERE DOKTOR KON!

Epidemiolog Predrag Kon očekuje dalji rast broja zaraženih virusom korona, ove i naredne nedelje, da se tek posle toga može doći do zaravnjenja krive.

On je  rekao da je u Beogradu je došlo do eksponencijalnog rasta broja zaraženih i da je počelo ubrzano punjenje bolnica i da je najznačajnije da se to sada zaustavi i smatra da bi trebalo uvesti meru zabrane kontakata, apostrofirajući kao posebno opasno tajno organizovanje velikih skupova.

- Moramo shvatiti da mere koje su donete kao obavezne zaista moraju da se sprovode, ne sme više biti putnika u autobusima koji ne nose maske, ne sme biti ljudi u zatvorenom prostoru koji ne nose maske. Lično mislim da bi trebalo nošenje maski da bude obavezno i u spoljnoj sredini - naveo je Kon.

Naglašava da je maska najbolja zaštita od virusa korona, dok ne stigne vakcina i da ona u ovom trenutku može da zameni drastičnije mere kao što je ograničenje kretanja i policijski čas.

Upitan da li se razmišlja o uvođenju tih mera, Kon je rekao da ukoliko broj zaraženih virusom korona nastavi da raste eksponencijalno, ne može da se "sedi skrštenih ruku" i da o tome "mora da se promišlja".

- Bez obzira što to trenutno nije opcija, promišljati se mora i vrlo jasno označiti koji bi to trenutak bio kada bi to trebalo da se eventualno uvede (policijski čas i ograničenje kretanja) - naveo je on.

Na pitanje koje bi dodatne mere mogle sada da se preduzmu Kon je rekao da bi to mogla da bude zabrana kontakta.

Ja sam još davno rekao zabrana kontakata i sve što to podrazumeva. Zabrana kontakata je mera. Kada treba da se preduzme? Juče. Odmah je potrebno da se preduzme", naveo je on.

Ističe da je pacijenata na bolničkom lečenju sve više, da to najbolje znaju oni koji neposredno zbrinjavaju te pacijente i da na žalost pristižu sve teži slučajevi.

Ukazuje da je početak trećeg pika krenuo 4. oktobra, da je tada primećeno postrepeno povećanje broja obolelih u Beogradu.

OVO MORATE ZNATI

UŽIVO IZ SKUPŠTINE! SRBIJA DOBIIJA NOVU VLADU: Ana Brnabić upozorila na tešku zimu (VIDEO)

SITUACIJA SE POGORŠAVA: Vučić s direktorima kovid bolnica

NOVI ZAKON PREDVIĐA POREZ NA ŠUPE, PODRUME I KOTLARNICE

DARIJA KISIĆ ZASENILA SVE ISPRED SKUPŠTINE: GOSPOĐA MINISTARKA

Napominje da je juče u Beogradu bilo 590 novozaraženih osoba i ističe da tu brojku treba množiti sa deset jer se tako povećava broj zaraženih na dnevnom nivou.

- Onda je jasno zašto pričamo da moraju da se spreče kontakti. Neprihvatljivo je i neodgovorno organizovati tajno velike skupove za zabavu. Svi koji se na takvom slavlju zaraze i eventualno imaju tešku formu bolesti imaju pravo i da tuže organizatora. Trebalo bi da se zna da postoji krivična odgovornost. Međutim, o tome se nedovoljno priča - naglasio je on.

Upitan koliko može da traje treći talas, poučeni iskustvom iz prva dva, Kon je naglasio da prvi put srećemo sa korona virusom u jesenje-zimskoj sezoni i da se o tome može govoriti na nivou procene.

PROČITAJTE JOŠ

SOČNO ZADOVOLJSTVO KOJE ĆETE OBOŽAVATI: Kremasti užitak sa pudingom i voćem (RECEPT)

OVE NAMIRNICE SU NEOPHODNE VAŠEM ORGANIZMU: Jačaju IMUNITET a bogate su PROBIOTICIMA

OVI HOROSKOPSKI ZNAKOVI VAM NIKADA NEĆE PRIZNATI DA SU LJUBOMORNI

- Koliko će trajati može se proceniti samo na osnovu iskustva sa respiratornim virusima prvenstveno sa gripom. Ova bolest ima duplo dužu inkubaciju od gripa, a sa merama koje sprovodimo kako bi usporili virus, to znači da će duže trajati. Procena je da će trajati oko 16 nedelja, a mi smo sada u četvrtoj nedelji, što znači još punih 12 nedelja. Moramo da se ogradimo da su to sve samo procene- zaključio je on.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar