0°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: tanjug

UPOZORENJE DIREKTORKE "BATUTA" Bolnički kapaciteti se pune, treba se držati mera

Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović izjavila je danas da je ove nedelje registrovano tri puta više novozaraženih nego prošle i da se bolnički kapaciteti pune.

O AMFILOHIJU GOVORE DELA: Sakupljao kosti ubijenih na KOSMETU I BRANIO džamiju kao crkvu!

Ona je istakla i da nije prošlo vreme teških kliničkih slika kada je u pitanju kovid-19 i apelovala na građane da budu lični kontrolori u sprovođenju mera i da primenjuju mere prevencije.

- Upravo prekidom komunikacije sa zaraženom osobom i kontrolom komunikacije i primenom zaštitnih mera, možemo zaustaviti širenje infekcije, a to je preduslov da naše bolnice ne budu pune i da na takav način možemo da dozvolimo i zdravstvenom sistemu i građanima da koriste zdravstvenu zaštitu koja je neophodna za lečenje drugih bolesti - dodala je Jovanovićeva.

Podsetila je da je samo tokom jučerašnjeg dana registrovano više od 1.500 novih slučajeva zaraze i dodala da kada je reč o kliničkoj slici zaraženih, ona različita.

ITALIJA NA KLACKALICI Apenini klize ka novom karantinu

- Ima teških slučajeva i ako pogledamo da je 47 osoba na respiratorima, to govori o teškoj kliničkoj slici. Nije prošlo vreme teških kliničkih slika kada je u pitanju kovid-19, a ima sve veći broj zaraženih koji mogu u jednom momentu dobiti teže simptome bolesti - dodala je Jovanovićeva.

Naglasila je da je jako važno odmah registrovati povišenu temperaturu koja ukazuje na kovid, ali i voditi računa o bliskim kontaktima i ako se prepoznaju prvi znaci zaraze ostati u kući u izolaciji. Na pitanje šta dovodi do povećanog zaražavanja u glavnom gradu, Jovanovićeva kaže da su tu najveće mogućnosti zaraze jer je najveća komunikacija u različitim sredinama.

- Nepoštovanje mera je jedan od razloga, ali pre svega velika fluktuacija ljudi, kretanje ljudi i nekorišćenje mera na porodičnim slavljima, žurkama, porodičnim okupljanjima i noćnim izlascima - rekla je direktorka "Batuta".

HRVATSKI KORONA PRESEK Za dan obolelo 2.769 ljudi, sve više mrtvih

Govoreći o tome da li će i koliko u borbi sa korona virusom pomoći strože kontrole i kazne, ona kaže da se svuda takve mere primenjuju kada više ne može da se kontroliše infektivna bolest. Kada je reč o epidemiološkoj situaciji u školama, gde je od početka školske godine do danas zaraženo 313 đaka u 19 okruga, Jovanovićeva je rekla da se sve preventivne mere sprovode i da je situacija pod kontrolom.

- Mi imamo 313 potvrđenih slučajeva u školama, ali to nisu slučajevi koji su nastali u samoj školskoj sredini - rekla je Jovanovićeva i izrazila zahvalnost svim ućenicima i nastavnicima na poštovanju mera.

- Trudićemo se da kao i svuda u svetu škole budu i dalje mesto okupljanja, socijalizacije i zdravlja za sve naše mlade - dodala je direktorka "Batuta".

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar