20°C

Beograd

Photo: Twitter/Printscreen

Izvor: Alo.rs

DRŽAVA DAJE NOVČANU NADOKNADU DO 24.000 DINARA: Rok ističe u ponoć

Za program "Moja prva plata" u drugoj fazi se do sada prijavilo 20.000 nezaposlenih. Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović pozvao je sve zainteresovane da se prijave do ponoći.

Svi zainteresovani nezaposleni moći će danas do ponoći da se na portalu mojaprvaplata.gov.rs prijave za istoimeni program Vlade Srbije. Program "Moja prva plata" finansira Vlada preko Nacionalne službe za zapošljavanje devet meseci, 20.000 dinara za srednjoškolce, 24.000 za visokoškolce.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je za medije da je bilo u planu da se prijavi oko 10.000 ljudi.

- Mi već sada imamo zahteve i registraciju za preko 20.000 ljudi, od čega je oko 14.500 iskazalo svoje interesovanje za konkretne pozicije i konkretne poslodavce. Zato je ovo i prilika da pozovemo i one koji još uvek nisu podneli svoje zahteve da to do ponoći urade - poručio je Martinović.

Objasnio je da uglavnom mogu da se prijave lica s najmanje srednjom stručnom spremom, kao i da oni i dominiraju sa oko 60 odsto prijava, a preostali deo je s visokim obrazovanjem. Ukazao je i da su poslodavci iskazali tražnju u približno istom procentu lica sa srednjom stručnom spremom.

Najviše se prijavljuju lica iz oblasti administracije, ekonomije, prava, zdravstvene zaštite, ali i iz tehničko-tehnoloških nauka.

- Videćemo kakav će biti bilans. Ono što je bitno je da je oko 3.500 nezaposlenih već izabrano od strane poslodavaca, u okviru ovog broja oko 14.500 koji imaju konkretne prijave. Imamo dobru konkurenciju i kod poslodavaca i kod nezaposlenih lica. To je odličan program, još jedna antikrizna mera Vlade - istakao je Martinović.

Martinović je naveo da je definisana mogućnost i režim za poslodavce koji, takođe, mogu isti iznos da uplate. Nisu u obavezi, ali veruje da će veći broj poslodavaca, da bi zadržao ljude koji im trebaju, angažovati i svoja sredstva.

SVE O SPORTU

ČESTITKE SAMO PLJUŠTE ZA ĐOKOVIĆA: Specijalni pozdravi za Novaka od "njegovih" crveno-belih (FOTO)

ĐOKOVIĆI SKROMNO I OPUŠTENO NA VIKENDU U PRIRODI (FOTO)

ŠPANAC NE PRESTAJE DA ŠOKIRA: Nadal se poklonio još jednom teniseru

POL POGBA IPAK IDE IZ MAČESTERA: Junajted odredio cenu za koju je spreman da ga pusti

SRBIJA OSLABLJENA NAPADA SUKNJICE: Orlovi bez Đuričića protiv Škotske

Nije bilo masovnih otpuštanja radnika

Ocenio je da su mere Vlade obezbedile punu stabilnost i da je ekonomija pokazala jednu specifičnu otpornost i fleksibilnost u ovom periodu.

Istakao je i da nije bilo otpuštanja i svi indikatori na tržištu rada pokazuju da nema negativnih tokova, kao i da sve to može da se ilustruje i kroz trenutnu anketu o radnoj snazi.

- Mi već godinu dana imamo stopu nezaposlenosti koja je ispod 10 odsto, sada je na istorijskom minimumu 7,3 odsto. S druge strane, broj lica na našoj evidenciji je prvi put pao ispod 500.000 – sada je 495.000. Broj lica koji prima naknadu za slučaj nezaposlenosti je ovaj put najmanji, negde za oko 5.000 manji u odnosu na mart ili u oktobru prošle godine, što znači da nije bilo masovnih otpuštanja - zaključuje Marinović.

Takođe, očekuje takve tokove najmanje do kraja godine do kada traje dejstvo antikriznih mera Vlade Srbije.

Martinović veruje da će i naredna godina pokazati stabilnost i da će stopa nezaposlenosti ostati na nivou zemalja Evrozone.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar