4°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

SELAKOVIĆ: Patrijarh Irinej sa Vučićem imao poseban odnos

Golden Rose ad

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da je patrijarh Irinej bio mudar i miroljubiv čovek, čovek vizije koji je shvatao moć narodnog jedinstva i da je s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem imao veliku bliskost i poseban odnos.

Selaković je naveo da je odlazak patrijarha težak trenutak i tužna vest za Srbiju i srpski narod gde god on živeo, navodeći da je on bio jedna izuzetna ličnost sa mnogo osobina koje su u savremenom svetu retkost, među kojima je i skromnost.

To je ilustrovao primerom kada je razgovarao preko telefona sa predsednikom Vučićem dok je bio u bolnici na Karaburmi.

"Rekao je, gospodine predsedniče, sad vas razumem, kada vidim ove divne medicinske sestre, ove vredne i posvećene lekare, kada vidim opremu koju ste ovde nabavili, koliko vredi i koliko je skup taj jedan bolnički dan, a ja sad ležim u bolnici, rekli su mi da moram, a ja se osećam dobro, sad zauzimam nekom mesto kome je ono možda mnogo potrebnije", rekao je Selaković.

On je podsetio da je patrijarh Irinej došao na čelo SPC u teškom trenutku, samo dve godine od kada su separatisti na KiM proglasili nezavisnost i pošto je izgubljena bitka u Međunarodnom sudu pravde, navodeći da je bio čovek koji je shvatio u koliko se teškoj situaciji srpski narod nalazi.

"Trenutak je i Bog učinio da dobije jednog ozbiljnog ne samo sagovornika, nego i saradnika u borbi za bolju Srbiju i srpstvo u predsedniku Vučiću. Između njih, a to sam video dok sam bio na funkciji generanog sekretara predsednika, postojala je izuzetno velika bliskost i poseban odnos. To nije samo moj utisak, možete da pitate i najbliže saradnike patrijarha", rekao je Selaković.

Govoreći o patrijarhu kao čoveku sa vizijom, Selaković je podsetio da je on bio 34 godine na čelu niške eparhije i više od polovine službe je, kaže, proveo u vreme komunizma.

"Znao je kako izgleda period u kome su država i crkva sukobljene. Znao je koliko to nije dobro za srpski narod", rekao je Selaković i dodao da je partijarh Irinej ostavio iza sebe, kada je došao u Beograd, preko 80 novoizgrađenih i obnovljenih crkava.

PROČITAJTE JOŠ...

NOVE KORONA MERE ĆE BITI NA SNAZI OD UTORKA: Evo šta je na SPISKU!

MUŠKARAC IZ POŽAREVCA OPLJAČKAO PRODAVNICU PA ZAPALIO SVOJU KUĆU: Vatrogasci uspeli da spasu čoveka

INFEKCIJA SE ŠIRI: Novi podaci otkrivaju koliko inficirani koronom NEMA SIMPTOME

OBRADOVIĆ: Biće još prijatnih iznenađenja od Zvezde ove sezone

ZABELELA SE SRBIJA: Osetno hladnije, pao je prvi sneg (FOTO)

Selaković je istakao da je patrijarh uradio mnogo toga na nematerijalnom planu, ističući da je s predsednikom Vučićem uspeo da podigne i pokrene stvaranje kulture sećanja među Srbima.

"Kada smo počeli da obeležavamo godišnjice NATO agresije i da stvari nazivamo pravim imenom, on je svaki put bio uz svoj narod i uz njegovo političko rukovodstvo. Kada smo obeležavali stradanje Srba u Oluji, dolazio je i želeo svaki put da on održi parastos stradalima. Kada je trebalo razumeti poziciju države i dati podršku u borbi za KiM, on je to davao, rekao je Selaković.

Takođe, uspostavio je učvrstio jedinstvo Srba sa obe strane Drine zajedno sa predsednikom Vucićem i Miloradom Dodikom.

"Patrijarh je govorio da je ovo vreme saglasnosti između države i ckrve", rekao je Selaković.

On je istakao da je patrijarh Irinej živeo sa svakom od 50 miliona kockica mozaika koja je postavljena u Hram Svetog Save i dodao da je makar jednom nedeljno odlazio nenajavljeno da vidi kako teku radovi.

Imao je, kaže, dve želje o kojima je govorio, a jedna je dokaz njegove skromnosti, da se do kraja godine u kriptu hrama prenesu posmrtni ostaci patrijarha Varnave, jer je u njegovo vreme započeta izgradnja hrama, ali je ostala velika želja da osveti hram.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad