25°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Kurir.rs

SRBIJA SE OPRAŠTA OD PATRIJARHA, ČUDESAN TRENUTAK NA VRAČARU: Tužan dan obasjao zrak

Povorka je sa zemnim ostacima patrijarha posle pomena u Patrijaršiji i služenja zaupokojene liturgije u Sabornom hramu, pošla put Hrama Svetog Save gde će građani tokom celog dana i noći odavati poštu doi sutrašnje sahrane u kripti Hrama.

PROČITAJTE JOŠ...

NOVE KORONA MERE ĆE BITI NA SNAZI OD UTORKA: Evo šta je na SPISKU!

METEOROLOZI NAJAVILI LEDENA JUTRA U SRBIJI: Stiže i kiša praćena snegom

MINISTAR ZDRAVLJA NAKON SASTANKA SA DIREKTORIMA KOVID BOLNICA ISTIČE: Od utorka nova pravila za vožnju u gradskom prevozu (VIDEO)

DR STEVANOVIĆ APELOVAO: Ne lečite se kod kuće, nećete uspeti

SELAKOVIĆ: Patrijarh Irinej sa Vučićem imao poseban odnos

Vernici koji su danas po ovom tmurnom, tužnom i hladnom danu došli da odaju poštu patrijarhu i kako se to kaže celivaju odar, pre ulaska u sam Hram, u trenutku unošenja kovčega, velelepnu crkvu na Vračaru objasjali su zraci sunca pa su tamo okupljeni vernici i u tome videli znak. 

Pripadnici Vojske Srbije zajedno sa svojim narodom ispraćaju njegovu svetost patrijarha srpskog Irineja, koji je preminuo u petak u 7.07 časova u vojnoj kovid bolnici „Karaburma" od posledica virusa Kovid-19, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Pripadnici Garde Vojske Srbije nosili su kovčeg sa zemnim ostacima patrijarha Irineja i formirali počasne špalire ispred Saborne crkve u kojoj je održana Sveta liturgija i Hrama Svetog Save gde će patrijarh Irinej biti sahranjen.

Na taj način, kako se navodi, simbolično se potvrđuje tradicionalno jedinstvo Vojske i Srpske pravoslavne crkve kao vekovnih i trajnih stubova države Srbije.

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić uputio je Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve telegram saučešća povodom smrti Njegove Svetosti patrijarha srpskog Irineja u kome se ističe:

"Naš srpski narod je imao velike patrijarhe i ljude, a patrijarh Irinej je bio jedan od njih. Onakav kakvog je tražilo ovo vreme i kakvog je želeo naš narod. Zato je, nošen poštovanjem svoga naroda, i on bivao svakim danom sve veći, sve bliži i sve miliji svakom našem domaćinu, svakoj Srpkinji i Srbinu, ma gde živeli", navodi se u telegramu saučešća predsednika Vučića.

U telegramu saučešća predsednika Srbije se dodaje da je patrijarh Irinej je bio veliki čovek srpske crkve, pravoslavlja i našeg srpskog naroda.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović izražavajući saučešće povodom upokojenja patrijarha Irineja naglasio je da je "tužna vest o smrti srpskog patrijarha potresla svakog čoveka u našoj zemlji" i da su "njegov život i borba za dobro, inspiracija svima nama i podstrek da činimo više nesebičnih stvari, a da se sećamo reči koje nam je upućivao, naročito onda kada druge utehe nije bilo".

Pored brojnih zasluga za državu Srbiju i Srpsku pravoslavu crkvu, patrijarh Irinej podržao je i bio veliki zagovornik inicijative o uvođenju verske službe u Vojsku Srbije 2011. godine, saopštava Ministarstvo odbrane.

Na svečanosti potpisivanja Sporazuma o uvođenju verske službe u Vojsku Srbije patrijarh Irinej ocenio je taj čin kao istorijski značajan i za Srpsku pravoslavnu crkvu i za Vojsku Srbije.

Uvođenjem vojnih sveštenika omogućeno je još veće prisustvo tradicionalne kulture i duhovnosti u našoj vojsci i da će vojni sveštenici uneti veći kvalitet u život i vojnu službu, kao i duh roduljublja i duhovnosti, ocenio je tada patrijarh Irinej, posebno ističući simboliku da je Sporazum potpisan na Vidovdan - nacionalni praznik srpskog naroda i crkve.

Partijarh Irinej je u brojnim prilikama i rado bio sa pripadnicima Vojske Srbije, naročito povodom značajnih praznika i osveštavanja bogoslužbenih prostora u komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije.

Sahrana 45. poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Irineja biće u nedelju 22. novembra u kripti Hrama Svetog Save.

Ostaće upamćen i po tome što je patrijarh u čije vreme je najviše uloženo u završetak Hrama na Vračaru, gde će biti prvi patrijarh Srpske pravoslavne crkve koji je u njemu sahranjen, navedeno je u saopštenju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar