27°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: HappyBSC

DAČIĆ NA HAPPY TV: Odlazak Irineja je veliki gubitak za nas, patrijarh je doprineo jačanju i stabilizaciji SPC (VIDEO)

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić bio je gost u "Vikend jutru" na Happy televiziji.

UPOKOJEN SRPSKI PATRIJARH

SRBIMA U AMANET: Patrijarh Irinej OSTAVIO PISMO, i u njemu VAŽNU PORUKU!

ISPRAĆAJ PATRIJARHA IRINEJA: U Patrijaršiju uneto telo patrijarha, počasna garda ispred Saborne crkve

SRPSKA CRKVA OSTALA BEZ DVE MOĆNE LIČNOSTI: Evo šta smrti patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija znače za budućnost SPC

Dačić je rekao da je za vreme mandata patrijarha Irineja na čelu Srpske pravoslavne crkve tekao proces stabilizacije i jačanja srpske crkve.

- Srbija je izgubila glas pomirenja. I ne samo srpsko već svetsko pravoslavlje. To je veliki gubitak za nas. Patrijarh je imao veliku energiju, da sa njim nisu mogli ni da se mere mnogo mlađi. Zaboravljamo kakav je bio istorijski momenat kada je patrijarh Irinej bio izabran, kada su postojale tenzije u crkvi, gde je on bio pomirljivo rešenje za sve strana - rekao je Dačić gostujući u "Vikend jutru" TV Happy.

Kako je kazao u studiju gde su domaćini Jovana Jerimić i Božidar Gutić, crkva je složena organizacija i ima sve odlike, prednosti i mane, kao i svaka organizacija, te da je upravo zbog toga veoma bitno pitanje izbora.

- Tada je patrijarh Pavle bio teško bolestan, dugo je bio na VMA i već je počelo lobiranje i unutar ckrve, očekujući da će Pavle umreti i da će se birati novog patrijarha - podseća Dačić i dodaje da niko nije najavljivao, niti očekivao da će vladika Irinej postati patrijarh.

- On je bio želja svima koji su u tome učestvovali, jer ima odraz pomirljivog tona i kompromisa - kazao je Dačić.

PROČITAJTE JOŠ...

NOVE KORONA MERE ĆE BITI NA SNAZI OD UTORKA: Evo šta je na SPISKU!

METEOROLOZI NAJAVILI LEDENA JUTRA U SRBIJI: Stiže i kiša praćena snegom

MINISTAR ZDRAVLJA NAKON SASTANKA SA DIREKTORIMA KOVID BOLNICA ISTIČE: Od utorka nova pravila za vožnju u gradskom prevozu (VIDEO)

DR STEVANOVIĆ APELOVAO: Ne lečite se kod kuće, nećete uspeti

SELAKOVIĆ: Patrijarh Irinej sa Vučićem imao poseban odnos

Kako je naglasio, Irinej je bio na čelu SPC u teškom periodu za srpski narod, državu, u kome je bilo bitno da crkva ima odgovorne stavove bitne za najvažnija državna i društvena pitanja ne samo za SPC, već i za pitanja aktuelna i na drugim prostorima.

Dačić je podsetio da u tim periodu tinjao sukob u pravoslavlju između grčkog i ruskog uticaja, te da je bilo veoma bitna za SPC da pronađe svoje mesto.

- Sve to je rezultovalo da Vaseljenski patrijarh koji je Grk iz Turske da Ukrajinskoj ckrvi pravo u sporu sa Ruskom pravoslavnom crkvom -  istakao je Dačić i dodao da je veoma važno što u tom periodu da se to odslikalo i na probleme koje ima SPC sa Makeodnskom pravoslavnom crkvom i Crnogorskom pravoslavnom crkvom.

- Gubitak patrijarha Irineja je veliki gubitak za nas - zaključio je Dačić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar